Svijet     | 22.06.2022. 14:44 |

Izraelski zastupnici glasali za prijevremene izbore, Netanyahu pozdravio raspad koalicije

FENA Internet, Foto/ Benjamin Netanyahu/Foto: Arhiva

JERUSALEM, 22. juna (FENA) – Izraelski zastupnici u srijedu su velikom većinom glasali za ubrzavanje zakona za raspuštanje parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora, nakon što je premijer Naftali Bennet rekao da njegova koalicija osam stranaka više nije održiva. 

Vlada je rekla da želi ubrzati raspuštanje parlamenta, ali opozicija predvođena bivšim premijerom Benjaminom Netanyahuom mogla bi poremetiti proces, u pokušaju da formira zamjensku vladu bez potrebe za petim izborima u Izraelu za manje od četiri godine.

Vladin prijedlog zakona još uvijek treba proći glasanje odbora i tri daljnja glasanja u punom sastavu parlamenta prije raspisivanja prijevremenih izbora.

Uz žestoku raspravu, izraelski je parlament gotovo jednoglasno odobrio 11 zasebnih zakona o raspuštanju parlamenta, koje su izradili i koalicijski i opozicioni zastupnici.

Očekuje se da će nacrti zakona biti ujedinjeni u jedan, ali kada bi to moglo da se desi sada nije poznato i moglo bi ovisiti o Netanyahuovim političkim izračunima.

Ako zakon o konačnom raspuštanju bude odobren, novi izbori mogli bi se održati krajem oktobra ili početkom novembra, prema izraelskim izvještajima.

Ministar vanjskih poslova Yair Lapid preuzeo bi dužnost premijera privremene vlade, u skladu s dogovorom o podjeli vlasti koji je postigao s Bennettom nakon izbora 2021., kada je par sklopio savez u želji da svrgnu Netanyahua.

Netanyahu je pozdravio raspad koalicije i obećao da će formirati novu desničarsku vladu, sa ili bez novih izbora.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu