Kultura     | 22.06.2022. 13:15 |

Volić: BHAAAS nudi znanje, obrazovanje i nauku kao vodilju za progres

FENA Aida Kovač, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Naučna konferencija, 13. dani BHAAAS-a u BiH, bit će održana u Sarajevu od 23. do 26. juna u organizaciji Bosanskohercogovačko-američke akademije umjetnosti i nauka - najavljeno je danas na pres-konferenciji.

Kako je rečeno, 13. dani BHAAAS-a u BiH ugostit će više od 1.000 učesnika, uključujući stotine predavača iz 26 zemalja, koji će predavati na 33 simpozija uz 350 prezentacija na četiri lokacije u Sarajevu.

Pored simpozija, pripremljen je specijalni program u sklopu kojeg će biti predavanja, radionice, okrugli stolovi i izložbe, a posebna pažnja bit će posvećena programu za studente.    

Pokrovitelj ovog naučnog događaja je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.  

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemal Sarač je kazao da je Bosanskohercogovačko-američka akademija umjetnosti i nauka jedina bh. organizacija naučnog i akademskog tipa koja okuplja oko 300 istaknutih doktora nauka, istraživača, umjetnika, profesionalaca porijeklom iz BiH.

Po njegovim riječima, iako su odlično integrirani u zemljama prijema, članovi ove istaknute organizacije iseljeništva ne zaboravljaju svoju domovinu, što potvrđuje i kontinuitet održavanja dana Akademije u BiH.

To je, naveo je on, odraz spremnosti da znanja i iskustva stečena izvan domovine članovi Akademije podijele sa svojim kolegama, studentima i uopće naučnom i akademskom zajednicom u BiH.     

- Članovi BHAAAS-a dolaze u BiH i po nekoliko puta u toku godine i na voluntarnom principu prenose znanje generacijama mladih Ijudi na školama i univerzitetima širom BiH, te isto tako znanje iz oblasti medicinskih nauka nesebično dijele sa svojim kolegama u BiH i to izvodeći nekada i najsloženije medicinske zahvate, pružajući tako zdravstvenu pomoć građanima BiH - kazao je Sarač.  

Dodao je da je vrijednost rada članova BHAAAS-a prepoznalo i Ministarstvo za Ijudska prava i izbjeglice BiH, koje pomaže rad Akademije od njenog osnivanja. Po njegovim riječima, Ministarstvo kontinuirano u svom budžetu osigurava sredstva za podršku Danima BHAAAS-a.

Predsjednik BHAAAS-a prof.dr.sci. Ismar Volić je kazao da je glavna tema konferencije održivost.

- Održivost je jedan globalni egzistencijalni problem koji se jedino može riješiti, kao prvo, jednim interdisciplinarnim akademskim radom, a onda saradnjom sa javnim i privatnim sektorom. Upravo ova neophodnost ulaganja u naučno-istraživački rad iz održivosti i kolaboracije između raznih sektora je poruka koju želimo da pošaljemo na ovoj konferenciji - naveo je Volić.

Dodao je da su ponosni i na program za studente, koji se sastoji iz radionica, okruglih stolova i predavanja.

- Po našoj neoficijelnoj procjeni, 13. dani BHAAAS-a su najveći naučni događaj u istoriji BiH. Mi nudimo znanje, obrazovanje, nauku kao vodilju za progres i nešto na čemu se treba i može bazirati budućnost ove zemlje - zaključio je Volić.

Potpredsjednik BHAAAS-a i predsjednik medicinske sekcije BHAAAS-a dr. Amer Smajkić je kazao da su u ovom segmentu pripremili 18 simpozija i četiri specijalna događaja.

- Imamo povećan broj učesnika iz BiH, što nam je drago. Kada smo u pitanju mi koji živimo van zemlje, zastupljeni smo u 26 zemalja širom svijeta – naveo je on.

Napomenuo je da su tokom ovogodišnjeg programa zastupljene sve medicinske grane i oblasti.

Članica Organizacionog odbora 13. dana BHAAAS-a dr. Tijana Tufek-Memišević je govorila o programu održivog razvoja unutar 13. dana BHAAAS-a.

- Klimatske promjene čiji uticaj već značajno osjetimo, zajedno sa posljedicama COVID-19 pandemije i zajedno s ovim kontinuiranim ratnim konfliktima u svijetu, je dosta usporilo, čak i zaustavilo proces dostizanja ciljeva Ujedinjenih nacija koji su nametnuti kao zajedničke globalne vrijednosti održivog razvoja. Ono što smo mi u BHAAAS-u prepoznali je značaj tog održivog razvoja i kroz interdisciplinarni program osigurali smo četiri tematska simpozija - najavila je Tufek-Memišević.      

 Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dr.Smajkić: Poremećaj pažnje (ADHD) moguće uspješno tretirati, ali u BiH je problem nedostatka stimulanata

Đukanović: Nadam da ćemo biti mudriji kada se desi nova pandemija, desit će se sigurno

U Sarajevu promovisana publikacija 'Prve smjernice u liječenju karcinoma dojke u FBiH'

Promo

Potaknuti mlade da aktivno učestvuju u promicanju održivih digitalnih praksi

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice