Svijet     | 21.06.2022. 14:12 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Macron odbio ostavku premijerke

FENA Internet

PARIZ, 21. juna (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je ostavku koju je podnijela premijerka koju je on imenovao, rekavši da vlada "mora ostati u svom sastavu kako bi djelovala".

Elisabeth Borne su kritikovali neki komentatori nakon što je Macronova koalicija izgubila većinu u nedjelju.
Njena budućnost bila je ugrožena nakon rezultata izbora, zbog čega je predsjednik morao da obezbijedi podršku rivala.

On će se u utorak sastati sa svojim političkim protivnicima, prenosi BBC.

Ali ni krajnja desnica Marine Le Pen niti lijevo-zeleni savez Jean-Luc Melenchona ne žele raditi s Macronovom centrističkom vladom, koja ima 44 mjesta manje od većine i očajnički pokušava izbjeći političku paralizu.

Elisejska palata je saopćila da je Born jutros formalno ponudila ostavku, pri čemu je uručila pismo Macronu - šefu države - koji ju je odbio.

Macron je odbio ponudu "kako bi vlada mogla da ostane djelovati", saopćila je Elisejska palata, dodajući da će tražiti "konstruktivna rješenja" za okončanje zastoja koji prijeti vladi tokom njegovog drugog mandata.

Uobičajeno je da francuski premijer ponudi ostavku nakon parlamentarnih izbora. Često će predsjednik jednostavno ponovo imenovati istu osobu kako bi on ili ona mogli započeti izgradnju nove vlade.

Ali situacija je ovoga puta drugačija, jer Macron poručuje Borne da ostane na funkciji u istom sastavu vlade bez podnošenja ostavke.

Vjerovatno se radi o pokušaju da se dobije vrijeme, sugeriraju analitičari, dodajući da će u jednom trenutku biti formirana nova vlada na čijem čelu može, ali i ne mora biti Borne.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Macron: Ne smije se dozvoliti da Rusija pobijedi u Ukrajini

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu