Bosna i Hercegovina     | 17.06.2022. 10:25 |

Osumnjičeni za lažne dojave bit će ispitan za krivično djelo terorizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u stalnom je kontaktu i koordinaciji s djelatnicima SIPA, DKPT BiH, MUP-a KS, kao i tužiteljem Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo o provođenju istražnih aktivnosti u vezi s dojavom o postavljenoj eksplozivnoj napravi u kompleksu pravosudnih institucija BiH i Općinskom sudu Sarajevo.

Osumnjičena osoba lišena je slobode za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave te se vrše potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja krivičnog djela terorizma, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Navodi se da se istražnim aktivnostima utvrđuje i moguća povezanost navedenog osumnjičenog s drugim sličnim krvičnim djelima počinjenim u prethodnom period, te da je značajnu pomoć u otkrivanju i lociranju osumnjičenog pružila OSA BiH.

U sklopu daljih istražnih aktivnosti će, kada se steknu uvjeti, osumnjičeni biti doveden u Tužiteljstvo BiH i ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizma.

Također, Tužiteljstvo BiH radi na procjeni prouzročene štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom, te se vrše aktivnosti na prikupljanju podataka o pokretnoj i nepokretnoj imovini, u cilju nadoknade prouzročene štete.

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja, navodi se u saopćenju. 

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv Mašića koji se tereti za nedopuštenu trgovinu

Potpisan Memorandum o suradnji tužiteljstava zapadnog Balkana u oblasti odnosa s javnošću

Tužiteljstvo BiH - Zadovoljni smo osuđujućim dijelom presude u predmetu Fadil Novalić i dr.

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost