Magazin     | 13.06.2022. 10:44 |

U Parizu se snimaju prvi kadrovi za film o Virgiliju Nevjestiću

FENA Mladenka Krilic, Foto: Kadar

MOSTAR, 13. lipnja (FENA) - Ekipa iz širokobriješke produkcije Kadar u Parizu snima prve kadrove za novi dokumentarno-igrani film "Tihi skitnica" o poznatom slikaru, grafičaru, pjesniku Virgiliju Nevjestiću, rođenom u selu Kolo kraj Tomislavgrada.

Virgilije Nevjestić sahranjen je u Parizu, Gradu Svjetlosti u kojem je ostavio najveći umjetnički pečat što su prepoznali tamošnji galeristi, kritičari ali i akademije i muzeji. 

Vrlo opsežan filmski narativ obuhvatit će kroz igrano-dokumentarne scene Virgilijev rani život u rodnom selu Kolo, studiranje u Zagrebu dolazak i život u Parizu gdje je ostavio trajni trag i u kojem ga Francuska akademija znanosti i umjetnosti svrstava u najveće slikare - grafičare 20. stoljeća.

Iz njegova bogatog umjetničkog života, ostao je još bogatiji umjetnički opus, kao i  prijateljstva, prepiske, crteži s nekim od najvećih umjetnika tog doba od Samuela Becketta, Pabla Nerude, Miroslava Krleže, Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića, pjesnika André de Richauda, te Ezra Puonda jednog od najvećih modernističkih pjesnika u prvoj polovici 20. stoljeća pa sve do umjetnika, pionira apstrakcije, dadaizma poput Hansa Hartunga, Johnny Friedlandera, Maxa Ernsta i Salvadora Dalija.

- Kompletna radnja dokumentarno-igranog filma pod sugestivnim nazivom 'Tihi skitnica' bit će najvećim dijelom napravljena u prvom licu, na temelju svojih zabilješki koje je pisao više od 50 godina u svom osobnom dnevniku - kazao je Feni redatelj i scenarist filma Zdenko Jurilj.

Film "Tihi skitnica" u sebi ima nekoliko narativnih tokova koji će osvijetliti najintimniju stranu života i rada Virgilija Nevjestića.

- Za razliku od većine njih koji su trbuhom za kruhom krenuli u svijet da se više nikad ne bi vratili, Nevjestić poriv za odlaskom nije egzistencijalno motiviran. Njegove su potrebe, kako ih je sam definirao u svom Dnevniku, bile posve drugačije naravi. Stalno se na tom umjetničkom putu suočava s glađu, neimaštinom, neshvatljivošću, ali se nikada nije predavao. To je svojevrsna filmska šetnja kroz njegov intimistički život - istaknuo je Jurilj.

Dodao je kako Virgilije kroz svoje dnevnike, osim sebe, portretira ljude i društvo u kojem se kreće, ali opisuje i sociološke, egzistencijalne i političke konture u kojima se njegov život odvija.

Produkciju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Na čelu projekta je produkcijska kuća Olimp - Zagreb i producent Mario Vukadin, produkcijska kuća Kadar - Široki Brijeg i producent Tomislav Bubalo, direktor fotografije Antoni Ćorić i montažer Tomislav Topić. 

Nakon Pariza, snimanje filma o Virgiliju Nevjestiću nastavit će se u Zagrebu, Sarajevu, rodnom Tomislavgradu, koji mu je bio stalna inspiracija za njegove vanserijske grafike i slike.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije