Bosna i Hercegovina     | 11.06.2022. 15:26 |

Obilježena godišnjica smrti  Nurije Pozderca

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

FOČA, 11. juna (FENA) – U organizaciji Muftijstva goraždanskog  obilježena je 79. godišnjica smrti narodnog heroja i potpredsjednika AVNOJ-a Nurije Pozderca.

Džematlije džemata Sutjeska, muftija goraždanski, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Foča i imam džemata Sutjeska obišli su mjesto ranjavanja i grob Nurije Pozderca na Dragoš sedlu gdje su proučili Jasin.

Muftijstvo goraždansko ovu aktivnost je uvrstilo u svoj godišnji kalendar značajnih datuma iz bh. povijesti.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić napominje da je  uloga Nurije Pozderca u Naroodnooslobodilačkoj borbi i otporu fašizmu nemjerljiva te je obaveza podsjećanja na njegovu ulogu važna i korisna.

- Ovo je dobar povod, a i korisna prilika da se nemjerljiv doprinos Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma istakne i pojasni na temelju stvarnih događaja i ličnosti bez kasnijih i naknadnih skrnavljenja i laži. Bosna i Hercegovina je iznijela tu borbu viteški i dostojantveno bivajući i tada na pravoj strani povijesti , a Nurija Pozderac je obilježio taj period svojim viteškim držanjem u ulozi jednog od najznačajnih ljudi u rukovodstvu Narodnooslobodilačke borbe – naglasio je muftija goraždanski.

Nurija Pozderac ranjen je 8. juna 1943. na Vučevu iznad Tjentišta, a preminuo je od posljedica ranjavanja, četiri dana kasnije na Dragoš sedlu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uskoro rekonstrukcija kuće Nurije Pozderca, jednog od najznačajnijih historijskih spomenika u Krajini

Foča: Obilježena godišnjica smrti Nurije Pozderca

Promo

BH Telecom - Gledaj Euro svuda i na svim uređajima

Projekt BOOST: Partnerstvo između More Screensa i Pravnog fakulteta

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije