Bosna i Hercegovina     | 09.06.2022. 14:38 |

Iz GIK-a Goražde pozvali građane da obave uvid u privremeni birački spisak do 4. jula

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 9. juna (FENA) - Gradska izborna komisija (GIK) Goražde provodi pripreme za održavanje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar.   

Predsjednica Gradske izborne komisije Amira Borovac naglašava da se u kontinuitetu radi na stvaranju uslova za provedbu izbora uz napomenu da je građanima na uvid izložen privremeni birački spisak.

- CIK BiH nam je dostavila ažurirane privermene biračke spiskove koje smo bili u obavezi da objavimo u elektronskom i pismenom obliku, kao i u mjesnim zajednicama čijim smo predsjednicima distribuirali materijal, dok je u elektronskom obliku objavljen na web stranici GIK-a. Svi građani mogu da izvrše uvid u njihove lične ili druge podatke i u slučaju bilo kakvih uočenih grešaka u imenu, prezimenu, prebivalištu i slično trebaju da se jave kako bi se ti podaci korigovali na vrijeme - naglasila je Borovac.

Ona je pozvala birače s pravom glasa da uvid u privremeni birački spisak obave do 4. jula, do kada će biti izložen, nakon čega će ponovo biti ažuriran u CIK-u BiH. Na privremenom biračkom spisku nalazi se oko 20.500 birača s pravom glasa.

Borovac je dodala da je u proteklom periodu obavljena i procedura za izbor kontrolora izbornih rezultata. Konkurs za popunu rezervnog spiska za članove biračkih odbora bio je, kako je navela, neuspješan jer se niko nije prijavio te se čekaju daljnje upute CIK-a.  

Napomenula je i političke subjekte da je GIK počela s ovjerom izjava za prihvatanje kandidature za učešće na općim izborima, što se može učiniti u kancelariji GIK-a ili na šalteru gardske uprave.

- Takođe, OIK Višegrad nam je uputio dopis odnosno obavještenje za birače, jer oni trenutno provode odluku o opozivu načelnika općine Višegrad. Dakle, dostavili su nam spisak građana koji imaju prebivalište na području našeg kantona, da ga učinimo dostupnim  i obavijestimo građane da imaju pravo glasati o opozivu načelnika, a spisak tih birača se takođe nalazi na web stranici GIK-a - pojasnila je.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Prvi preliminarni rezultati GIK-a: Ernest Imamović gradonačelnik Goražda

Do 15 sati u Goraždu glasalo 43,07 posto birača

Iz GIK-a Goražde pozvali građane da 6. oktobra iskoriste svoje pravo da biraju lokalnu vlast

Promo

M:tel: Samsung telefoni sa sjajnim poklonima! Neka vaš izbor bude Galaxy AI!

Super vijesti za korisnike mobilne mreže BH Telecoma: Automatska aktivacija VoLTE usluge

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu