Stranačke aktivnosti     | 08.06.2022. 17:01 |

Priopćenje za javnost KO SDP BiH HNK

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

MOSTAR - Kantonalni odbor SDP BiH HNK poziva SDA i HDZ da odmah objasne građanima kakav su tačno dogovor postigli kada je imenovanje komesara policije MUP-a HNK u pitanju.

 

Pošto naša saznanja govore da SDA i HDZ žele promijeniti Zakon o unutarnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima HNK-a na način da umjesto jednog komesara policije izaberu praktično dvojicu (komesara i njegovog zamjenika) takvu odluku smatramo nedopustivim pokušajem uspostave stranačko - nacionalnog upravljanja policijskim strukturama, odnosno pokušajem uspostave stranačkih policija SDA i HDZ-a.

Više je nego smiješno da godinama nisu htjeli ni željeli izabrati jednog, pa umjesto toga sada žele imenovati "dvojicu" policijskih komesara.

Potpuno je jasno da ovakav prijedlog Vlade HNK-a predstavlja još jedan čin prodaje državnih interesa i izdaje multietničke i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Na takve izdaje smo već odavno u bezbroj primjera navikli kada su u pitanju tajni hercegovački dogovori između SDA i HDZ-a BiH.

Posljedna slična situacija dogodila se kada je potpisan tzv. „Mostarski sporazum“  u kojem je lider SDA potpisao 'legitimno predstavljanje' , a sada je očigledno na djelu novi čin iste farse u kojoj se upravljanje policijskim strukturama želi podijeliti na nacionalnoj (stranačkoj) osnovi i sve to proširiti na cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton.

Potpuno je jasno da iza još jednog tajnog dogovora koji se želi bez ikakve rasprave po hitnoj proceduri ozakoniti u skupštinskoj proceduri stoji strah i panika od potpuno izvjesnog gubitka oktobarskih izbora pa se skrivenim stranačkim dogovorima između HDZ-a i SDA žele osigurati određene pozicije i međusobna zaštita od progona u budućim vremenima.

Ovim putem pozivamo SDA i HDZ zajedno sa Vladom HNK da se odmah odustanu od pokušaja nacionalne podjele policijskih struktura kroz stranačko upravljanje te da odmah provedu proceduru izbora komesara policije MUP-a HNK po važećim zakonskim procedurama bez ikakvog odlaganja.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost NiP-a Mostar

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Priopćenje za javnost KO SDP BiH HNK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu