Kultura     | 08.06.2022. 10:42 |

Održan koncert studenata Muzičke akademije UNSA na Majskim muzičkim svečanostima

FENA Saopćenje, Foto/ MAS

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Treće koncertno predstavljanje studenata različitih odsjeka Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod okriljem festivala Majske muzičke svečanosti, priređeno je sinoć u Koncertnoj  sali “Cvjetko Rihtman”.

Alex Mateescu (violina) izveo je dva stava iz Sonate Johanna Sebastiana Bacha, nakon čega su uz klavirsku pratnju umjetničkog saradnika Milana Lucića nastupile sopranistice Hana Salihović i Laura Kozlinger. Salihović je interpretirala “Želim živjeti”, ariju Julije iz opere “Romeo i Julija” Charlesa Gounoda, a Kozlinger “Pjesmu mjesecu”, ariju Rusalke iz istoimene opere Antonína Dvořáka.  

Milutin Radulović (violina) i umjetnička saradnica Dženanom Hadžić (klavir) svirali su ariju Lenskog iz opere “Evgenij Onjegin” Pjotra Iljiča Čajkovskog u aranžmanu za violinu i klavir, nakon čega se predstavio Trio u sastavu Larisa Lejla Droce (violina), Selma Sulejmanagić (viola) i Iva Lazić (klavir) izvedbom stava Modéré iz Trija za violinu, violu i klavir.

Jelena Filipović (flauta) je interpretirala Baladu za flautu i klavir Franka Martina uz klavirsku pratnju umjetničke saradnice Lejle Klepo-Hadžić, dok je Marko Markanović (gitara) izveo Sonatu Alberta Ginastere. Safet Tahirović (harmonika) svirao je Caprice S.O.S. Vjačeslava Semionova.

Ovom prilikom predstavljen je rad studenata kompozicije koji su učestvovali u interpretaciji svojih djela. Moamer Balihodžić je svirao vlastitu kompoziciju “ĆIRO” za usnu harmoniku i efekte, nakon čega je Mirza Gološ interpretirao svoj komad “SYNC To BUG” za klavir i traku. 

Na programu će našlo i djelo “Valkyrie Eleison” za alt flautu, violončelo, multipercussion, Arturia Minibrute2 i Valhalla delay Roka Đuzela koje su, osim kompozitora, interpretirali i Sonja Međugorac (flauta), Hana Hamza (violončelo), Davor Maraus (multipercussion) i Lamija Hasković (Arturia Minibrute2).

Koncert je zaokružen nastupom Sonje Međugorac (flauta), Dine Rešidbegovića (klavir), Merime Kamber Oručević (violina) i Rijada Kaniže (violina) koji su izveli kompoziciju “How did Anton Webern die? A Groove Story” za (ozvučene) flautu, klavir i dvije violine Rijada Kaniže, saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uskoro počinje 16. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

Koncert Marka Simovića i Nikole Vučkovića na Majskim muzičkim svečanostima

Koncert Odsjeka za duvačke instrumente Muzičke akademije u Sarajevu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel