Bosna i Hercegovina     | 07.06.2022. 17:04 |

Nova Interpolova kampanja - Kako se zaštiti od prijetnji digitalnom iznudom

FENA Saopćenje, Foto/ FENA/DKPT

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - U ovom sve digitaliziranijem svijetu, kompjuterski ili visokotehnološki kriminalitet predstavlja ozbiljnu prijetnju kako pojedincima tako i društvu u cjelini. Svakog dana cyber kriminalci širom svijeta počine milione pokušaja hakerskih napada, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine (DKPTBiH).

Tim povodom, pokrenuta je nova Interpolova kampanja podizanja svijesti pod nazivom #YouMayBeNext (Budite oprezni!) kojom se javnost želi podsjetiti da se cyber napadi mogu dogoditi svima i u bilo koje vrijeme. 

Interpolova globalna kampanja naglašava prijetnje digitalnom iznudom i poziva na primjenu mjera zaštite, a fokusirana je na krivična djela iz oblasti kompjuterskog/visokotehnoškog kriminaliteta, koji uključuju iznudu i to seksualnu iznudu, kada kriminalci prisiljavaju ili prevare svoje žrtve da podijele eksplicitne slike ili video zapise, koji se kasnije koriste za ucjenu.

Nadalje, 'Ransomware' je vrsta zlonamjernog softvera, koji obično šifrira datoteke ili krade osjetljive podatke iz sistema. Kriminalci tada traže novac za dešifrovanje datoteka ili prijete da će otkriti osjetljive podatke ako se ne plati otkupnina.

- 'Distributed Denial-of-Service (DDoS)' napad je zlonamjerni pokušaj da se poremeti normalan saobraćaj ciljanog servera, usluge ili mreže usljed pojačanog internet prometa. Neki cyber kriminalci prijete pojedincima ili organizacijama DDoS napadom osim ako se ne plati otkupnina - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, aktuelna Interpolova kampanja podizanja svijesti će se voditi prvenstveno putem društvenih medija.

- Tokom ove kampanje bit će istaknute ključne taktike koje su usvojili cyber kriminalci za iskorištavanje ranjivosti, kao i savjeti kako ih uočiti i osigurati da pojedinci i kompanije budu bolje opremljeni znanjem za zaštitu sistema, mreža i uređaja. Više od 60 zemalja, partneri iz privatnog sektora, nevladine organizacije i međunarodne organizacije će učestvovati u ovoj kampanji. Konkretno, oni će podržati Interpolove napore u objavi informacija o nedavnim trendovima cyber kriminala, kao i alata koje građani mogu koristiti da bi se zaštitili - navodi se.

Craig Jones, direktor Interpolovog Direktorata za cyber kriminal naglasio je potrebu za oprezom i kolektivnim odgovorom u borbi protiv rastućih prijetnji cyber napada.

- Ljudi često ne misle niti vjeruju da će postati žrtvom cyber kriminala dok ne bude prekasno. Nažalost, cyber kriminalci iskorištavaju svaku priliku i ranjivost koju vide u mrežama, sistemima i programima. Koristeći prednosti ovih ranjivosti, oni mogu uzrokovati ozbiljne finansijske gubitke - istakao je.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH sprovodi ovu kampanju u Bosni Hercegovini s nadležnim domaćim partnerskim policijskim tijelima, navodi se u saopćenju uz napomenu kako je na zvaničnom twitter računu Interpola dostupan video: (https://twitter.com/i/status/1531911211276705792)

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu