Kultura     | 06.06.2022. 13:44 |

Narodna biblioteka Srebrenica danas obilježava 63. godine postojanja

FENA Kadira Šakić, Foto: Kadira Šakić

SREBRENICA, 6. juna (FENA) - U sklopu manifestacije "Dani Srebrenice 2022" u Narodnoj biblioteci Srebrenica otvorena je izložba "Srebrenica kroz prizmu vremena" autora Slađana Grujičića i izložba "Posljednji čuvari Podrinja" autora Dragiše Milosavljevića.

JU Narodna biblioteka Srebrenica je u okviru manifestacije "Dani Srebrenice 2022" uručila nagrade za najbolje likovne i literarne radove kao i fotografije učesnika koji su se prijavili na konkurs.

Literarni konkurs "Srebrenica i ja" prvo mjesto je osvojio Nemanja Neđić, učenik 8.razreda OŠ "Kosta Todorović" Skelani. Drugo mjesto Anđela Ivanović, učenica 7.razreda OŠ "Kosta Todorović" Skelani, i treće mjesto Elma Džananović, učenica JU "Prva osnovna škola" Srebrenica.

Likovni konkurs "Srebrenica i ja" prvo mjesmo je osvojila Mirsada Omerović, učenica 8.razreda Područna škola u Potočarima. Drugo mjesto je Anela Bećirović, učenica 6.razreda Područne škole Potočari. I treće mjesto Milenka Krsmanović učenica 7.razreda OŠ "Kosta Todorović" Skelani.

Foto konkrus na temu "Srebrenica i ja" prvo mjesto je osvojio Sandro Sekulić, drugo mjesto je pripalo Mirsadi Omerović i treće mjesto Lejli Omerović. Svi autori radova su nagrađeni, dobili su diplome i novčane nagrade.

Nagrade su uručene u okviru obilježavanja Dana biblioteke,a Narodna biblioteka Srebrenica danas obilježava 63.godine postojanja.

- Biblioteka je osnovana 1959. godine i ove godine proslavljamo 63. godine rada. Narodna biblioteka broji oko 550 članova, i želja nam je da se naši najmlađi sugrađani uključe u rad biblioteke. Predškolarci, učenici prvog i drugog razreda imaju besplatne članarine. Naš knjižni fond svake godine se uvećava i trudimo se da svake godine obezbjedimo nove naslove. U biblioteci trenutno ima preko 40.000 bibliotečkih jedinica, a tu se nalazi i neknjižna građa i serijske publikacije. Neknjižna građa je bazirana na zavičajsku zbirku, a serijske publikacije su dio zavičajske zbirke. Monografske publikacije imamo preko 1.800 publikacije na stranim jezicima, što naši korisnici mogu koristiti, ostatak fonda se bazira na književnosti i stručnoj literaturi - kazala je Feni Violeta Radić, bibliotekarka Narodne biblioteke Srebrenica. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delegacija KS na obilježavanju 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

Sjećanje na deset ubijenih sugrađana na ulasku u sarajevski Tunel Spasa

Promo

m:tel na najvišem stepenu likvidnosti od osnivanja

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar