Društvo

Kanton Sarajevo od naredne studijske godine stipendira deficitarna nastavnička zanimanja

Saopćenje, Mario Obrdalj

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo od 2022/2023. studijske godine počinju Program stipendiranja studenata nastavničkih fakulteta, za koji su izdvojena sredstva u iznosu od 200.000 KM.

Ovo je prvi put da se pitanjem nedostajućih nastavničkih profesija ministarstva bave sistematično i planski s ciljem da određenim mjerama pomogne u rješavanju nedostatka nastavnog kadra određenih profila u školama Kantona Sarajevo.

Kako navode iz resormih ministarstava namjera je u isto vrijeme podstaknuti najuspješnije učenike sa završenom srednjom školom da u većem broju upisuju nastavničke studijske programe.

Stoga će Kanton Sarajevo u akademskoj 2022/2023. godini stipendirati studente koji se upišu studijske programe u okviru kojih se obrazuje kadar za deficitarna nastavnička zanimanja.

Na prostoru Kantona Sarajevo kao deficitarna utvrđena su zanimanja nastavnik/profesor informatike, nastavnik/profesor matematike, nastavnik/profesor fizike, nastavnik/profesor njemačkog jezika, te nastavnik tehničke kulture i nastavnik predškolskog odgoja.

Ova zanimanja su proglašena deficitarnim na osnovu podataka Zavoda za zapošljavanje, kao i analize zaposlenog nastavnog kadra u tim oblastima u osnovnim i srednjim školama, te na osnovu procjene budućih potreba škola i podataka iz informacionog sistema EMIS.

Predviđeno je da se za svaku narednu godinu izradi analiza potreba i da se na osnovu nje uradi program stipendiranja studenata, u skladu sa ekonomskim potrebama društva, istaknuto je.

O broju osiguranih stipendija po ovim nastavničkim profilima, iznosu stipendija, kao i kriterijima za rangiranje kandidata javnost će biti blagovremeno obaviještena, najavljeno je iz ministarstava.

(FENA) E. F.
Vezane vijesti