Svijet     | 31.05.2022. 10:47 |

Lavrov u Saudijskoj Arabiji s ministrima vanjskih poslova članica Vijeća za zalivsku saradnju

FENA Internet

RIJAD, 31. maja (FENA) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će Saudijsku Arabiju u srijedu, gdje će se sastati s ministrima vanjskih poslova članica Vijeća za zalivsku saradnju (GCC), saopćila su dvojica zalivskih zvaničnika u utorak.

Očekuje se da se Lavrov sastane s ministrima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Kuvajta, Bahreina i Katara u sjedištu GCC u Rijadu, saopćili su zvaničnici koji su tražili da ne ostanu imenovani.

Nije rečeno  šta će biti tema sastanaka, ali su zvaničnici saopćili da će šest zalivskih ministara također održati online sastanak s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, nakon njihovih razgovora s ruskim šefom diplomatije. Oni su odbili pružiti detalje.

Posjeta Lavrova dolazi samo dan uoči sastanka grupe OPEC+ u Beču, na kome bi ta grupacija trebala obećati da će se pridržavati sporazuma o proizvodnji nafte postignutog prošle godine i da će povisiti julsku ciljnu cifru proizvodnje nafte od 432.000 barela dnevno.

Saudijska Arabija i ostale članice OPEC-a, koje su u savezništvu OPEC+ s Rusijom, našle su se pod intenzivnim pritiskom Zapaada da povećaju proizvodnju nafte i ohlade usijane cijene tog energenta u jeku ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Srbijanski ministar vanjskih poslova danas u posjetu Moskvi

Zemlje Zaljeva potvrdile podršku naporima Katara za mir u Pojasu Gaze

Lavrov na sastanku ministara vanjskih poslova BRICS-a

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli