Kultura

Promovira knjiga 'Radivojevići-Vlatkovići vlastela Humske zemlje i Krajine'

Tekst: Mladenka Krilic, FOTO FENA /Emanuel Soca

MOSTAR, 20. svibnja (FENA) - U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod"- Gradsko društvo Mostar u petak je u Centru za kulturu Mostaru upriličena promocija knjige "Radivojevići-Vlatkovići vlastela Humske zemlje i Krajine", autora prof. Adisa Zilića.

 

Povijesna monografija govori o značaju ove bosanske obitelji, njezinom položaju unutar BiH te odnosima sa susjedima, odnosno s Ugarima, Venecijom, Dubrovnikom i Osmanlijama.

U glavnini teksta ove monografije dominiraju politički događaji, ali autor nije postavio ni druge segmente života u kojima se osjetilo djelovanje Radivojevića/Vlatkovića te osim o odnosima te obitelji s Venecijom, Dobrovnikom i dr. govori io njihovim kulturnim dostignućima i šta je sačuvano od njihovog nasljeđa do danas.

Autor Adis Zilić radi na Odsjeku za historiju Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, a uža znanstvena oblast kojom se bavi srednji vijek.

 Uz knjigu "Radivojevići-Vlatkovići vlastela Humske zemlje i Krajine" objavio je i monografiju koja se odnosi na istraživanja stećaka jedne mikroregije pod naslovom "Stećci Podveležja", objavljena 2016. godine. Objavio je također niz znanstvenih i stručnih radova. 

Knjigu "Radivojevići – Vlatkovići vlastela Humske zemlje i Krajine", objavio je Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu 2021. godine.

 

(FENA) M. K.
Vezane vijesti