Bosna i Hercegovina

Potpisan sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije ledene dvorane u Skenderiji

Saopćenje, FENA/KS

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, v.d. direktor KJP „Centar Skendrija" Davor Petrinić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, potpisali su danas sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije ledene dvorane u Centru Skenderija.

Kako je istaknuto, ledena dvorana godinama je nefunkcionalna, a od 2012. godine kada je došlo do urušavanja dijela krova iznad nje nije urađeno ništa u pogledu sanacije nastalih oštećenja, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Urađen je elaborat 2013. godine, čiji nalazi su pokazali da je kostrukcija građevine u lošem stanju, dijelom zbog dotrajalosti i pola stoljeća dugog utjecaja padavina, posebno snijega, a dijelom i zbog nemara i nepropisnih naknadnih nadogradnji i proširenja, kao što su trgovke na platou iznad privrednog grada.

Do danas u budžetu nisu planirana sredstva za rekonstrukciju ledne dvorane, iako je još 2018. godine bilo spremno idejno rješenje i projekt za rekonstrukciju dvorane po najmodernijim standardima.

S obzirom da je Ministarstvo privrede opredijeljeno da vrati sjaj i funkcionalnost svih olimpijskih objekata, u budžetu Ministarstva za 2022. godinu planirano je 27,9 miliona za projekte preduzeća „ZOI 84“ i „Skendrije“, a jedan od projekata je i obnova ledene dvorane.

- Ledena dvorana je naše olimpijsko nasljeđe i jedan od istaknutijih simbola našeg grada. Cilj nam je da ona bude funkcionalna tokom čitave godine, da građani i građanke Sarajeva imaju priliku za klizanje tokom svih 12 mjeseci u godini, a naravno bit će operativna i za sportska takmičenja na ledu. Prema idejnom planu, ona bi trebala biti urađena po najmodernijim standardima i odgovoriti svim zahtjevima i potrebama ovog vremena - izjavio je ministar Delić.

On je istakao i da je Centar Skenderija, kao cjelina, objekt široke namjene. Zbog nedovoljne brige i nedostatnih ulaganja u njeno održavanje i rekonstrukciju, ona je, što zbog ratnih razaranja, što zbog vremena i vremenskih prilika, velikim dijelom nefunkcionalna.

- Mi svakako želimo sve naše olimpijske objekte, odnosno infrastrukturu općenito, rekonstruirati i spriječiti njihovo daljnje propadanje, ali i vratiti im njihovu funkciju i sadržaje koji idu uz njih. Vrijeme prolazi i neophodan je preporod Skenderije, kako s finansijskog aspekta, tako i sigurnosnog, ali i prostorno-funkcionalne iskoristivosti jedne od najboljih lokacija u gradu - kazao je ministar.

Istakao je i da Skenderija kao lokacija mora odražavati ono najbolje što Sarajevo treba ponuditi, a to je moderno i funkcionalno zdanje koje će biti na ponos svima nama.

Dodao je i da Ministarstvo ima spreman projekt koji bi joj vratio funkicionalnost i povećao vrijednost, posebno u dijelu koji je predviđen za poslovno - privrednu djelatnost.

- Svakako treba očuvati njenu autentičnost, odnosno ono što se odnosi na očuvanje njenog kulturno-historijskog i olimpijskog nasljeđa, ali mi moramo učiniti nešto kako bismo spriječili njeno propadanje, što bez velikih finansijskih ulaganja nije izvodivo.

Direktor Petrinić istakao je da je ovo veliki dan za Skenderiju, ali i za sve građane Sarajeva.

- Sada smo praktično u finalnom dijelu ovog projekta i od sedam miliona KM, koliko je potrebno za rekonstrukciju dvorane, Ministarstvo ulazi sa 6,5 miliona. Ovaj sporazum nas obavezuje da u naredne dvije godine završimo obnovu dvorane, odnosno da je vratimo u originalno stanje iz 1984. godine, ali, naravno, obnova će pratiti savremene trendove i dvorana će zadovoljavati sve potrebne kriterije objekata ove namjene - kazao je Petrinić, ističući da će po završetku obnove dvorana generirati mnoge benefite.

 

(FENA) M. B.
Vezane vijesti