Regija     | 19.05.2022. 20:18 |

Milanović: Plenković je učinio 'gigantske korake' samo u izdaji hrvatskih interesa

FENA Agencije, Foto/ Foto:Arhiva

ZAGREB, 19. svibnja (FENA) - Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković kazao da je njegova vlada učinila "gigantske korake" za zaštitu prava bosanskohercegovačkih Hrvata, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je odgovorio kako je Plenković učinio "gigantske korake" samo u izdaji hrvatskih nacionalnih interesa.

 

Predsjednik Zoran Milanović smatra da bi Hrvatska trebala uložiti veto na finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH s ciljem onemogućavanja preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka.

Takvoj se politici protivi vlada, a premijer Plenković je ranije u četvrtak kazao kako Milanović takvu politiku provodi samo da bi naštetio HDZ-u, da njome nanosi štetu bosanskohercegovačkim Hrvatima te da se načelno iz proruske pozicije protivi širenju NATO-a.

Za razliku od Milanovićeve vlade, njegova je vlada „učinila gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH i izbornog zakona“, kazao je Plenković.

Milanović je objavom na Facebooku reagirao na Plenkovićevu izjavu poručivši da su "gigantski koraci" jedino gigantski "u smjeru izdaje hrvatskih državnih interesa i još hitriji u dokazivanju svoga poltronstva".

Plenkovićevu izjavu da se Hrvatsku u NATO-u i EU-u "gleda čudno" zbog predsjednikovih izjava, Milanović je protumačio kao odraz uplašenosti za buduću karijeru u Bruxellesu.

"Požalio se danas Plenković, valjda sav uplašen za sudbinu svojih mokrih briselskih snova i želja, da ga partneri iz NATO-a gledaju 'čudno'. Zbog toga što hrvatski predsjednik, zamislite, brani interese Hrvatske. Taj vječni diplomat i aspirant na briselske fotelje trebao bi znati, nakon toliko godina povlačenja po europskim hodnicima, kako NATO nema jedan par očiju – kojih se on panično boji – već NATO čini 30 članica, to je 30 pari očiju među kojima su i hrvatske", napisao je na Facebooku Milanović, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo