Politika

SDA: Blokiranje izbora je krivično djelo, pravosuđe i Visoki predstavnik moraju reagirati

Saopćenje,

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Blokiranje izbora je krivično djelo, pravosuđe i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini moraju reagirati, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

- Pokušaj HDZ-a da preko kadrova u Vijeću ministara BiH spriječi održavanje Općih izbora u oktobru ove godine kršenje je Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime se produbljuje kriza i destabilizacija u Bosni i Hercegovini. HDZ je u Federaciji BiH blokirao implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine. Ne smije se dopustiti da sada blokiraju i samo održavanje izbora 2022. godine.

Donošenje odluke o finansiranju izbora je zakonska obaveza i ukoliko kadrovi HDZ-a, predvođeni ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom, ne ispoštuju rok koji ističe danas, od pravosudnih institucija BiH tražimo da poduzmu korake iz svoje nadležnosti - navodi SDA u saopćenju.

Odlučnu reakciju, u okviru mandata koji mu je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, SDA očekuje i od visokog predstavnika.

Sredstva za izbore moraju biti osigurana, a bilo čiji stranački interesi ne mogu biti razlog da građanima bude uskraćeno osnovno demokratsko pravo garantovano Ustavom, ističe  SDA.

(FENA) B. D.
Vezane vijesti