Ekonomija     | 19.05.2022. 13:31 |

Na Danu mediteranskog voća predstavljen novi brend 'Hercegovačka trešnja'

FENA Mladenka Krilic, Foto: Emanuel Soča

MOSTAR, 19. svibnja (FENA) – Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Šemsudin Dedić otvorio je u četvrtak prvi "Dan mediteranskog voća", koji se održava u okviru projekta "Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini".

Ministar Dedić je uime federalne Vlade i resornoga ministarstva poželio da ova manifestacija postane tradicija.

- Projekt Hercegovačka trešnja ima poseban značaj za sve nas, prije svega iz razloga da promoviramo svoje domaće proizvode, u ovom slučaju Hercegovačku trešnju koja ima kvalitetu, koja se nalazi na policama širom zemalja EU-a i šire. Vjerujem da ćemo i dalje osvajati nova tržišta jer imamo velike potencijale u ovoj oblasti - izjavio je ministar Dedić.

Naglasio je kako bolja uključenost akademske zajednice, proizvođača, otkupljivača, prerađivača, državnih institucija i ministarstava, može doprinijeti boljoj koordinaciji i većoj podršci svim građanima i poljoprivrednim proizvođačima.

- Mi smo sa svoje strane u prošloj godini, ali i u ovoj nastojali da kroz lance vrijednosti, jačanje povezanosti poljoprivrednih proizvođača s otkupljivačima, doprinesemo razvoju ovog voća, a sutra i jagode i drugog mediteranskog voća - dodao je federalni ministar.

Podsjetio je i na potporu IFAD-a u BiH, kojim je, kako je kazao, obuhvaćeno više od 20.000 kooperanta, a ovim Klasterom proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju više od 13 00 kooperanata u proizvodnji trešnje i jagode.

Na manifestaciji je predstavljen novi brend 'Hercegovačka trešnja' te je ukazano na razvojne potencijale koji omogućavaju uzgoj mediteranskog voća u Hercegovini, upravo na primjeru uzgoja trešnje.

- Projekt 'Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini' je produkt razvojnog partnerstva Jaffa-Komerca d.o.o i kooperanata i velikih proizvođača u Hercegovini, a prioritet proizvođača mediteranskog voća Hercegovine je trešnja - istaknuo je Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerc d.o.o. i predsjednik Klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju, koji je poručio kako će se ovim Klasterom raditi dalje na razvoju drugih mediteranskih kultura.

Projekt "Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini" se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a uime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.
Projekt menadžer Developpp.de programa – GIZ GbmH Eschborn/Njemačka Volker Hennes podsjetio je kako surađuju s poduzećima koja dugoročno i održivo ulažu u razvoj poljoprivrede i u razvoj različitih regija i oblasti.

- Jako mi je drago što je došlo do suradnje s Jaffa komercom i što danas ovdje možemo vidjeti rezultate ove suradnje i načina rada. Ovdje je važan ne samo razvoj ove tvrtke nego i razvoj ovog brenda i njihovog zajedničkog pozicioniranja na tržištu – istaknuo je Volker.

"Dan mediteranskog voća" okupio je sve relevantne predstavnike različitih razina vlasti u Bosni i Hercegovini u čijoj nadležnosti je poljoprivreda te proizvođače mediteranskog voća, najveće kupce u Bosni i Hercegovini i regiji i predstavnike međunarodnih organizacija koji kroz svoje projekte doprinose razvoju poljoprivrede.

Preuzmite VIDEO

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu