BiH i Euro integracije

Novaković-Bursać na sjednici komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj

Saopćenje, FENA

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenica predsjedavajuće Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković - Bursać učestvovala je danas na sjednici Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, koja je održana u Parizu.

Parlamentarci su usvojili nacrte izvještaja, rezolucije i preporuke o temi: "Borba protiv bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom putem kvalitetnih usluga i razbijanjem antivakcinalnih mitova". Izvjestiteljica o ovoj temi Carmen Leyt naglasila je da države članice trebaju da razviju proaktivne strategije vakcinacije i da posebnu pažnju posvete kvalitetnom informiranju javnosti i ujednačenom pristupu vakcinama.

Na sjednici se diskutovalo o uvodnom izvještaju o temi uticaja pandemije virusa korona na mentalno zdravlje manjina i mladih. Članovi Komiteta također su razmotrili i uvodni memorandum o temi „Vanredne situacije javnog zdravlja - potreba za holističkim pristupom multilateralizmu i zdravstvenoj zaštiti“. 

O pitanja zdavstvene zaštite radnika bez dokumentacije održana je javna rasprava uz učešće stručnjaka, a izvjestiteljica o ovoj temi je bila Ada Marra. Na osnovu izvještaja Jennifer De Temmerman istaknuto je i pitanje osiguravanja sigurnog snabdijevanja medicinskih lanaca trgovine.

Razmotren je i program rada i prioriteta Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj, te otvoren poziv za podnošenje kadidatura za imenovanje izvjestilaca za za izvještaje na temu: „Pritvor 'socijalno neprilagođenih'“ i „Djeca u svijetu rada: iskorjenjivanje štetnog dječjeg rada“.

Naredna sjednica Komiteta bit će održana tokom junskog zasjedanja PSVE u Strazburu od 20. do 24. juna, saopćeno je iz  Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

 

(FENA) B. D.
Vezane vijesti