Bosna i Hercegovina     | 18.05.2022. 08:54 |

HDZ BiH: Pritisci na ministra Bevandu da radi protuzakonito udar su na pravnu državu

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 18. svibnja (FENA) – Neviđeni javni i medijski pritisci na ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona – stoji u srijedu u objavi na službenoj stranici HDZ-a BiH.

Dodaje se kako se takvi pokušaji "nedvojbeno mogu kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona".

Iz stranke ističu kako su višemjesečni spinovi prema javnosti došli do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da sudjeluju u radnjama koji dodatno urušavaju politički sustav.

"Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja proračuna. Gdje su tada bili, zašto su šutili i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost", napisano je u objavi.

Dalje se naglašava kako javnost "mora i hoće znati", a iz HDZ-a su izrazili nadu da će "najglasniji pojedinci javnosti dati odgovore".

"Zakonom je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U Mišljenju Ministarstva financija i riznice BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke", izjava je ministra Bevande koju iz HDZ-a podupiru, navodeći da jedini žele pravni red u BiH.

Usto, naglašavaju kako "odluka o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora o kojoj se izjašnjavalo Vijeće ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici nije sukladna Zakonu o financiranju institucija BiH".

Hrvatski ministri nisu pristali da takav prijedlog točke, koja implicira nezakonske poteze, bude na dnevnom redu, zaključuje se u objavi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu