Bosna i Hercegovina     | 12.05.2022. 13:52 |

Lončar: Vrednovanje posla medicinskih sestara u turnusu nezadovoljavajuće

FENA Mladenka Krilic, Foto: Mario obrdalj

MOSTAR, 12. svibnja (FENA) - Glavna medicinska sestra Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Zdravka Lončar istaknula je nezadovoljavajuće vrednovanje rada medicinskih sestara u smjenskom radu (turnusu) i hiperprodukciju tog kadra, u povodu 12. svibnja kada se globalno obilježava Međunarodni dan sestrinstva s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti ove profesije.

 

 

 

 

Osvrćući se na rad sestara u turnusu Lončar je istaknula kako je vrednovanje takvoga rada nezadovoljavajuće.

- Velik dio problema za sestre i primalje je rad u turnusu. Vrednovanje tog rada nije u skladu s dobrom praksom u susjednim zemljama. Ono što nam odgovara prepisujemo ali rad i vrednovanje rada sestara u turnusu nije zadovoljavajuće. Ne možemo porediti sestre koje rade s težim pacijentima s onima koji rade u kartotekama i ambulantama, odnosno one koje rade na intenzivnim njegama ili s nepokretnim pacijentima - istaknula je u izjavi za Fenu glavna medicinska sestara SKB Mostar Zdravka Lončar.

Ona smatra da bi se složenosti usluga, što samostalno ili u timu, trebalo izboriti kroz kolektivni ugovor ili organiziranjem sestrinskoga kadra u sindikat, podsjetivši da čak 85 posto sestara radi u turnusu kako u sekundarnoj tako tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U SKB Mostar ne manjka medicinskih sestara

Glavna medicinska sestra također napominje kako ne postoji manjak tog kadra u odnosu na kapacitet zdravstvenih ustanova, napominući da u SKB radi 1.150 medicinskih sestara općeg smjera, prvostupnika i magistrica struke.

Ona je ukazala na hiperprodukciju tog kadra koji je, kako kaže, rezultat registracije medicinskih škola u čitavoj BiH ali i u okruženju u kojem gravitira SKB.

- Obrazovanje bi trebalo voditi računa o potrebi medicinskih sestara unutar zdravstvenih ustanova, jer mi ovako, na neki način, obrazujemo kadar kako bi otišao iz države i našao sebi posao u zemljama zapadne Europe - navela je Lončar.

Ona ne dvoji da su primanja veća u drugim zemljama ali ističe isto tako, kako je toga kadra u Zavodu za zapošljavanje previše te kako nema potrebe da se toliko osoba obrazuje za tu profesiju, bilo za srednje ili visoko obrazovanje.  

 Veliki doprinos sestara bio je i u panedemiji koronavirusa

Lončar je ovom povodom podsjetila i na uvjete i rad sestara u pandemiji koronavirusa.

-Ne možemo zaobići pandemiju koronavirusa jer to je bio za sve nas sestre i čitav zdravstveni sustav šok i izazov. Sestre su te koje su  ustvari provodile najduže vrijeme uz pacijente. A težina njihova posla ne ogleda ne samo kroz rad usluga nego u uvjetima kojima su radili, jer su one do tada radile u normalnim uniformama, a odjednom je trebalo obući skafander i pod punom opremom biti po šest sati s pacijentima. Bilo je neizdrživo, ali su sestre odgovorile i tom pozovu uz sve probleme koje je nosila i organizacije posla, s obzorom da je i njih puno bilo pozitivo na koronavirus - podsjetila je Lončar. 

Istodobno je podsjetila da je sestrinska profesija prije svega poziv jer u suprotnom se ne može postići kvalitet u radu s pacijentima i ne samo s njima nego i u prevenciji bolesti jer sestrinstvo je u sustavu zdravstva i za prevenciju u liječenje kod umiranja.

Čestitke sestrama u povodu Međunarodni dan sestrinstva
 
Glavna medicinska sestra SKB Mostar je u povodu 12. svibnja kojim se obilježava Međunarodni dan sestrinstva uputila čestitke svim medicinskim sestrama i tehničarima sa Sveučilišne bolnice Mostar ali i drugih zdravstvenih ustanova.

Pogledajte video

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel