Bosna i Hercegovina     | 06.05.2022. 21:35 |

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za prethodnu godinu

FENA Saopćenje, Foto/ ilustracija

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Društvo novinara BiH večeras je  u  Bihaću dodijelilo  26. put novinarske nagrade i priznanja za prethodnu godinu. 

Nagrada „Novinar godine 2021.“ po izboru žirija Društva novinara Bosne i Hercegovine pripala je Centru za istraživačko novinarstvo – CIN.

- CIN je osnovan 2004. godine, kao prvi istraživački medij u regionu. Od početka  su nastojali  u bh. novinarstvo uvesti i visoke standarde profesije, profilirajući se kao nezavisan izvor informacija koje nisu obojene komentarima, političkom retorikom i neprofesionalnim motivima. Bave se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruže provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje. Fokus rada CIN-a su organizovani kriminal i korupcija koji godinama negativno utiču  na život stanovnika BiH“, stoji, između ostalog, u obrazloženju odluke.

Nagrada za životno djelo  uručena je Ratku Orozoviću. Ratko Orozović je novinar, kazališni kritičar, pisac, režiser, scenarist  koji ove godine obilježava 78 godina života i 58 godina umjetničkog stvaralaštva. Bio je dugogodišnji  član Društva novinara Bosne i Hercegovine. Napisao je preko 1.000 pozorišnih, književnih i filmskih kritika. Autor je brojnih tv serijala, nagrađivan  za filmsku kritiku kao i za poeziju i satiru.

Nagradu u kategoriji TV novinarstvo pripala je AL Jazeeri Balkans. Program ove televizije je program kojem gledaoci vjeruju i u kojem mogu dobiti pravovremeno sve bitne informacije, provjerene i  objektivne. Vijesti i reportaže Al Jazeere Balkans stekle su na ovim prostorima ogromno povjerenje gledalaca koje raste iz dana u dan. Sve bitne događaje u BiH ali i svijetu, kroz profesionalan i objektivan pristup, plasirali su pravovremeno i na način koji ne ostavlja sumnje. 

Radio novinar godine, prema odluci žirija DN BiH je Gorica Bukić, radio USK-a. Gorica Bukić je dugogodišnja novinarka, urednica, potom i direktorica Radija Unskosanskog kantona. U svom poslu, Gorica je uvijek bila i ostala istinski profesionalac i nikada nije ustuknula pred problemima kada je u pitanju bila objava istine. Gorica Bukić  se novinarstvom bavi već 33 godine.

Nagradu u kategoriji pisano novinarstvo dobio je Almedin Šišić. Glavni urednik Inforadara Almedin Šišić je dugogodišnji urednik i novinar koji se bavi istraživačkim novinarstvom. Iza Šišića je veliko novinarsko i uredničko iskustvo sakupljano kroz više od desetak redakcija u kojima je radio od rata do danas. Ono s čime se posebno ponosi jeste da je tokom svih ovih godina bio i ostao novinar bez mrlje u karijeri. To je svakako  još jedna od prepoznatljivosti Inforadara jer su to uspjeli uz poštivanje najviših  standarda nezavisnog i profesionalnog novinarstva.Mnogo je iza njih istraživačkih tekstova koji su imali zapažen odjek te su nakon nekih od njih policijske strukture i tužilaštva pokretali istrage.

Ovom prilikom uručena su i dva specijalna priznanja. Hasanu Arnautoviću, kamermanu iz Bihaća  i portalu „Gerila“ iz Banja Luke.

Zahvalnice za podršku radu  u organizaciji oovogodišnje manifestacije  dodijeljene su premijeru USK-a Mustafi Ružniću, Šuhretu Fazliću,gradonačelniku Bihaća, Nerminu Ogreševiću, gradonačelniku Cazina, Arminu Halitoviću, gradonačelniku Bosanske Krupe,Farisu Hasanbegoviću, načelniku općine Sanski Most, Nedžadu Zukanoviću, načelniku općine Ključ te  gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić i ministru u Vladi SBK-a  Amiru Šečiboviću, saopćio je Upravni odbor Društva novinara BiH.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Društvo novinara BiH - Slobodni i nezavisni mediji okosnica demokratije

Arnes Grbešić i Selma Melez dobitnici nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije