Bosna i Hercegovina     | 29.04.2022. 14:06 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

U Sarajevu održana obuka za predstavnike NVO o IPA III instrumentu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Trideset predstavnika organizacija civilnog društva danas su na obuci u Sarajevu upoznati o IPA III instrumentu pomoći Evropske unije za period od 2021. do 2027. 

Obuku je organizovao Resursni centar za bh. civilno društvo u EU integracijama, u partnerstvu sa Direkcijom za Evropske integracije i uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Cilj obuke bio je upoznati učesnike o novom pretpristupnom finansijskom instrumentu IPA III, koji predviđa pomoć zemljama korisnicama u ukupnom iznosu od 13,8 milijardi eura za period od 2021. do 2027.

Novitet tog mehanizma je da ne postoji iznos planiran za bilo koju pojedinu zemlju korisnicu, nego da efektuiranje pomoći ovisi o kvalitetu prijedloga za financiranje kao i učinkovitosti procesa programiranja u svakoj zemlji korisnici.

Tu je prilika za organizacije civilnog društva iz cijele BiH da se uključe u procese konsultacija za izradu planskih i programskih dokumenata IPA III i doprinesu kvalitetu procesa programiranja i njegovim rezultatima u BiH.

Za takav angažman potrebne su smjernice i poticaji za dodatan razvoj kapaciteta OCD za učinkovito sudjelovanje u konsultacijskim procesima. Primjera radi, aplikacijski paket BiH za 2021. programsku godinu unutar IPA III instrumenta iznosio je oko 150 miliona eura, a odobren je u iznosu od 72 miliona eura.

Učinkovitiji proces konzultacija rezultirao bi boljim, zrelijim prijedlozima akcija unutar IPA III, i posljedično većem procentu akcija odobrenih za financiranje u odnosu na predložene, saopćeno je iz Resursnog centra.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na Policijskoj akademiji FMUP-a obuka iz oblasti rodno zasnovanog nasilja

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli