Bosna i Hercegovina     | 27.04.2022. 12:58 |

Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje - Podrška Komisije za vanjsku trgovinu i carine PSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Predsjedavajući Komisije vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Bogdanić, zamjenici Mijo Matanović i Edin Mušić, te članovi Šemsudin Mehmedović, Damir Arnaut i Zukan Helez jučer su održali sastanak sa predstavnicima Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje.

Predstavnici tgo sindikata Informirali su članove Komisije o trenutnim aktivnostima, te prijedlozima i inicijativama koje su upućivali Vijeću ministara BiH, a za koje do sada od Vijeća nije bilo razumijevanja. Problemi sa kojima se suočavaju uposleni u Upravi ne tiču se samo pitanja iz radno-pravnih odnosa, već zadiru i u njihova temeljna ljudska prava.

Podsjetili su da se njihovi zahtjevi, između ostalog, odnose na vraćanje osnovice za obračun plaća uposlenih na iznos od 535 KM, revidiranje koeficijenata i platnih razreda uposlenih u instituciji, potpisivanje Kolektivnog ugovora za uposlene u institucijama BiH, ispravku Odluke Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja i naknada za odvojeni život, koju su ocijenili diskriminirajućom, te izradu novog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim bi se, zbog specifičnosti posla koji obavljaju, izdvojili iz važećeg Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Članovi Komisije iskazali su punu podršku Sindikatu Uprave za indirektno oporezivanje u njihovim zahtjevima za poboljšanje radno-pravnog statusa, te kazali kako će, u okviru svojih nadležnosti, uložiti dodatne napore kako bi se osigurala veća prava i poboljšao položaj radnika u instituciji koja je, kako su naglasili, ključna za fiskalnu stabilnost svih razina vlasti u BiH.

Najavili su da će i kao članovi Komisije i u svom individualnom zastupničkom kapacitetu potencirati ovo pitanje na sjednicama Zastupničkog doma PSBiH. saopćeno je iz Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konferencija povodom 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u VE

Nović i Mašović sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Armenije: Mir i stabilnost ključni prioritet

Članovi Zajedničke komisije zahvalili McGahi na predanosti u očuvanju mira u BiH

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti