Društvo

Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje - Podrška Komisije za vanjsku trgovinu i carine PSBiH

Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Predsjedavajući Komisije vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Bogdanić, zamjenici Mijo Matanović i Edin Mušić, te članovi Šemsudin Mehmedović, Damir Arnaut i Zukan Helez jučer su održali sastanak sa predstavnicima Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje.

Predstavnici tgo sindikata Informirali su članove Komisije o trenutnim aktivnostima, te prijedlozima i inicijativama koje su upućivali Vijeću ministara BiH, a za koje do sada od Vijeća nije bilo razumijevanja. Problemi sa kojima se suočavaju uposleni u Upravi ne tiču se samo pitanja iz radno-pravnih odnosa, već zadiru i u njihova temeljna ljudska prava.

Podsjetili su da se njihovi zahtjevi, između ostalog, odnose na vraćanje osnovice za obračun plaća uposlenih na iznos od 535 KM, revidiranje koeficijenata i platnih razreda uposlenih u instituciji, potpisivanje Kolektivnog ugovora za uposlene u institucijama BiH, ispravku Odluke Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja i naknada za odvojeni život, koju su ocijenili diskriminirajućom, te izradu novog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim bi se, zbog specifičnosti posla koji obavljaju, izdvojili iz važećeg Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Članovi Komisije iskazali su punu podršku Sindikatu Uprave za indirektno oporezivanje u njihovim zahtjevima za poboljšanje radno-pravnog statusa, te kazali kako će, u okviru svojih nadležnosti, uložiti dodatne napore kako bi se osigurala veća prava i poboljšao položaj radnika u instituciji koja je, kako su naglasili, ključna za fiskalnu stabilnost svih razina vlasti u BiH.

Najavili su da će i kao članovi Komisije i u svom individualnom zastupničkom kapacitetu potencirati ovo pitanje na sjednicama Zastupničkog doma PSBiH. saopćeno je iz Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje. 

(FENA) E. F.
Vezane vijesti