Bosna i Hercegovina     | 26.04.2022. 16:04 |

PSBiH - Članovi Komisije iskazali podršku Sindikalnoj organizaciji UIO BiH

FENA Saopćenje, Foto/ Parlament BiH

 

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Bogdanić, zamjenici predsjedavajućeg Mijo Matanović i Edin Mušić, te članovi Komisije Šemsudin Mehmedović, Damir Arnaut i Zukan Helez razgovarali su danas s predstavnicima Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

 

Naglašavajući činjenicu da dolaze iz institucije koja prikuplja najveći dio prihoda za sve nivoe vlasti u BiH, predstavnici Sindikata upoznali su članove Komisije s problemima s kojim se duži period suočavaju u radu i ukazali na nezadovoljstvo zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH u vezi s visinom plaća i naknada, kao i s drugim pitanjima iz radno-pravnih odnosa.

Informirali su sagovornike o trenutnim aktivnostima, te prijedlozima i inicijativama koje su upućivali prema Vijeću ministara BiH, a za koje do sada, kako su kazali, Vijeće ministara BiH nije imalo razumijevanja.

Kazali su da se problemi s kojima se suočavaju ne tiču samo pitanja iz radno-pravnih odnosa, već zadiru i u njihova osnovna ljudska prava.

U tom kontekstu, podsjetili su članove Komisije da se njihovi zahtjevi, između ostalog, odnose na vraćanje osnovice za obračun plaća zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH na iznos od 535 KM, revidiranje koeficijenata i platnih razreda zaposlenih u instituciji, potpisivanje Kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama BiH, ispravku Odluke Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja i naknada za odvojeni život koju su ocijenili diskriminirajućom, te izradu novog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim bi se, zbog specifičnosti posla koji obavljaju, izdvojili od zaposlenika drugih državnih institucija.

Apelirali su na članove Komisije da se, osim navedenih zahtjeva, založe i za izmjene Zakona o štrajku u institucijama BiH, koji je, prema njihovim riječima, nepotpun i ne tretira na adekvatan način ovo pitanje.

Članovi Komisije iskazali su punu podršku Sindikalnoj organizaciji Uprave za indirektno oporezivanje BiH u njenim zahtjevima za poboljšanje radno-pravnog statusa, te kazali kako će, u okviru svojih nadležnosti, uložiti dodatne napore kako bi se osigurala veća prava i poboljšao položaj radnika u instituciji koja je, kako su naglasili, ključna za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH.

S tim u vezi, najavili su da će i kao članovi Komisije i u svom individualnom poslaničkom kapacitetu potencirati ovo pitanje na sjednicama Predstavničkog doma PSBiH - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Parlamentarna komisija usvojila Strateški plan ruralnog razvoja BiH za period 2023 – 2027.

Prihodi od indirektnih poreza viši za 201 milion KM

Tegeltija podržao inicijativu za ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove

Promo

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije

M;:tel ponosni prijatelj Sportskih igara mladih u BiH

Poziv na seminar 'Ekosistem gaming industrije i kako ga podržati'