Bosna i Hercegovina     | 26.04.2022. 14:26 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Prva presuda u BiH kojom je sudski potvrđena diskriminacija nad LGBTI osobama

FENA Adriana Domazet,

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Općinski sud u Sarajevu je 4. aprila ove godine donio prvostepenu presudu kojom je prvi put u Bosni i Hercegovini sudski potvrđena diskriminacija prema LGBTI osobama, rečeno je danas na pres-konferenciji Sarajevsko otvorenog centra.

Kako je rekao Darko Pandurević iz Sarajevskog otvorenog centra, presuda se odnosi na javni istup koji je na svom Facebook profilu uputila tadašnja zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović Hajdarević.

- Ona je tada, reagirajući na najavu organizatora Prve bosanskohercegovačke povorke ponosa reagirala sa statusom, koji je prenesen je u mnogim štampanim i elektronskim medijima. “Državo nemaš pravo da se žališ, sve dok stanje naroda ne popraviš. Veliku važnost i značaj je dobila jedna mala skupina od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banje Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH. Njih 15 je dovoljno da pokrenu inicijativu za povorku i organizuju širom regije te tzv. povorke ponosa koje imaju za cilj da upropaste državu i njen narod. Svako ima pravo na život kakav želi, tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo da živimo. Želim da se ovakvi ljudi izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im niko neće osporavati. Ali ovdje NE!” - pojašnjava Panadurević.

Advokatica koja je zastupala SOC Dženana Hadžiomerović, naglasila je da je presuda prvostepena te da nije konačna niti pravosnažna.

- Prvi put jedan sud u Bosni i Hercegovini utvrdio je postojanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika. Od 2009. godine od kada su seksualna orijentacija i rodni identitet uvedene kao zabranjeni osnovi kroz navedeni Zakon, bilo je potrebno skoro 13 godina do prve presude. Također, sloboda govora nije apsolutna i osobe moraju biti svjesni poruka i posljedica takvih poruka koje emituju u javnost - rekla je Hadžiomerović.

Dodala je da upućivanje kritike ili negativni komentari prema LGBTI osobama i Povorci ponosa mogu spadati u slobodu govora ali javno pozivanje na izolaciju, segregaciju i uklanjanje pojedinih osoba iz društva zbog njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih krakrakteristika smatra da predstavlja jasan govor mržnje.

Članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Lejla Huremović kazala je da je ova presuda veoma važna jer je dokazano da se zbog širenja govora mržnje i pozivanja na nasilje prema LGBTIQ osobama u online sferi (društvenim mrežama) može proširiti i utjecati na kvalitetu života LGBTIQ osoba, odnosno može dovesti do fizičkog nasilja.

- Ovo je potvrda da govor mržnje i pozivanje na nasilje na društvenim mrežama, pogotovo javnih ličnosti i političara, nije dopustivo i da se može sankcionirati. U duhu i ovogodišnje bh. povorke ponosa, koja je 25. juna, neka svima ova presuda bude opomena da će svaki govor mržnje i pozivanje na nasilje biti prijavljen i da ćemo očekivati iste ili slične presude - istakla je Huremović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Slovačka ministrica kulture Šimkovičová: 'LGBTI+ organizacije više neće parazitirati na novcu iz resora za kulturu'

Bivši načelnik Velike Kladuše Edin Behrić prvostepenom presudom osuđen za zloupotrebu položaja

Homofobični napadi u Francuskoj porasli su za skoro 30 posto prošle godine

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!