Kultura     | 21.04.2022. 11:17 |

NUB BiH promovisala izdanja na Sajmu knjiga

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine učestvuje na Sarajevskom sajmu knjiga i učila, predstavljajući izdavačku djelatnost sa četiri edicije: Edicija Bosanskohercegovačka bibliografija, Edicija Memoria Bosniaca, Edicija Memoria Mundi i Edicija Stručna bibliotečka literatura.

NUB BiH je program promocije u Bosanskoj kući započela s promocijom časopisa Bosniaca i Poljičke isprave - iz Zbirke Aleksandra Poljanića.

O novom 26. broju časopisa Bosniace govorili su glavni i odgovorni urednik Ismet Ovčina, prof. dr. Lejla Kordić Zaimović, sa Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i urednica Adisa Žero, bibliotečka savjetnica.

Ovčina je kazao da časopis izlazi jednom godišnje, kao i da se u njemu objavljuju originalni, stručni i naučni radovi i  sistematizirana građa od značaja za obnovu kolekcija biblioteke i bibliotečku struku u cjelini. Naglasio je da je ovaj bosanskohercegovački bibliotečki časopis pored mnogobrojnih baza, indeksiran i u prestižnoj bazi Web of Science. 

Bosniaca se, kako ističe Kodrić-Zaimović, još od početka svog izlaženja, iako je stručni časopis, profilirala i prema široj društvenoj zajednici donoseći teme od općeg značaja, te da se pored članaka na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku, mogu pročitati članci pisani i na engleskom jeziku.

Također je promovisana i publikacija u izdanju NUB BiH “Poljičke isprave I - iz Zbirke Aleksandra Poljanića” nastala kao rezultat projekta “Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom”. Kao stručnjak za jezik u realizaciji ovog projekta, a potom i izradi ove publikacije učestvovao je doc. dr. Mehmed Kardaš s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Recenzenti publikacije bili su Ivan Botica, viši znanstveni suradnik, sa Staroslavenskog  instituta u Zagrebu i Lejla Nakaš, sa Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA.

Promotori publikacije su bili prof.dr Ismet Ovčina, prof. dr. Emir Filipović sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta UNSA, priređivač doc. dr. Mehmed Kardaš, sa Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA i dr. sc. Erma Ramić – Kunić naučna saradnica na Institutu za jezik.

Ovčina je naglasio značaj ovog projekta, te istakao da su Specijalne zbirke NUBBIH od 2020. Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te da su “Poljičke isprave” jedno od najreprezentativnijih izdanja iz fondova Specijalnih zbirki. On je najavio i nastavak projekta kroz transkripciju i transliteraciju preostalih isprava, koje će činiti drugu knjigu ovog projekta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

NUBBiH od danas nije u mogućnosti pružati usluge korisnicima

Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Predstavljen časopis 'Bosniaca' i otvorena izložba 'Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel