Bosna i Hercegovina     | 21.04.2022. 14:09 |

Martinović: Moralo je biti puno više zakona u skupštinskoj proceduri

FENA Nina Maslo, Foto: Emanuel Soca

MOSTAR, 21. aprila (FENA) – Ono što je bitno za rad Vlade HNK u prošloj godini jeste da je ona po prvi put utvrdila Prijedlog prostornog plana HNK koji je Skupština i usvojila, donešena je Strategija razvoja tog kantona za period 2021.-2027. godina, kao i određeni broj zakonskih rješenja, posebno u socijalnom segmentu – kazao je predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago govoreći o Izvještaju o radu kantonalne Vlade za 2021. godinu.

 

- Jedina oblast gdje nisu napravljeni određeni pomaci u smislu rješavanja neriješenih pitanja je pitanje Ministarstva unutrašnjih poslova i oni stari problemi u tom ministarstvu - naglasio je Špago uoči sjednice Skupštine HNK.

Govoreći o Prijedlogu Programu rada Vlade HNK za 2022. godinu, koji je također na dnevnom redu Skupštine, ocijenio je kako je on po njegovom mišljenju “malo optimističan”.

- Predviđeno je nekih 40-ak zakona, što prijedloga, što nacrta zakona, svi oni zakoni koji do sada nisu donešeni, od zakona o šumama, unutrašnjih poslova, o policijskim službenicima, o osnovnom, srednjem obrazovanju, izmjene o visokom obrazovanju, o turističkim zajednicama i niz drugih zakona. Dobro je da Vlada ima plan i da će raditi na tome, ali s obzirom na to da je izborna godina teško je očekivati da će određeni zakoni iz te oblasti biti realizovani – ocijenio je Špago.

Napomenuo je kako je Vlada HNK, vlada iz prethodnog saziva jer nakon izbora 2018. godine nisu uspjeli formirati novu vladu.

Zamjenik predsjedavajućeg kantonalne Skupštine Tomislav Martinović kazao je kako je Vlada radila u okolnostima u kakvim je radila, naglasivši kako se uvijek može reći da je to moglo i bolje i sadržajnije, posebno za dio zakonodavne inicijative.

- Moralo je biti puno više zakona u skupštinskoj proceduri. Nije normalno da tokom jedne kalendarske godine razmatrate četiri ili pet zakona. Zakona je moralo biti puno više jer jednostavno vrijeme i događaji oko nas su takvi da se to uistinu moralo događati – ocijenio je Martinović.

Komentirajući Izvještaj o radu Vlade, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK Aner Žuljević kazao je kako o tome dovoljno govori podatak da u narednoj sedmici Skupština Kantona Sarajeva ima 56. sjednicu, dok se Skupština HNK nalazi na 18.

- Oni na toj sjednici imaju 80. tačaka dnevnog reda, a mi nismo imali ukupno za mandat 80 – ustvrdio je Žuljević.

Kad pogledate segmente kojima ova vlada upravlja, kaže Žuljević, prošle godine je 30 posto sredstava iz zdravstva završilo u privatnim zdravstvenim ustanovama “zato što nam javno zdravstvo kolabira i moramo plaćati i ono što smo platili kroz osiguranje”.

- Kad pogledate obrazovanje, devastirano potpuno. Sedam godina nismo imali nijedan zakon, nijedno slovo promijenjeno u smislu ni osnovnog, ni srednjeg ni visokog obrazovanja. Svijet se promijenio za ovih sedam godina, a mi i dalje na kredi, olovci i udžbenicima u kojima pčele nose mlijeko - naglasio je Žuljević.

Poželio je da ovo bude zadnji izvještaj i zadnji program rada kada je u pitanju ova vlada.

Inače, Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona danas raspravlja o prijedlozima zakona o termoenergetskoj, kao i o elektroenergetskoj inspekciji, te o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o cestovnom prevozu na području tog kantona.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u 2021. godini, te Prijedlog programa rada Vlade HNK za 2022. godinu, kao i izvještaji o radu Kantonalnog javnog pravobranilaštva za 2021. godinu, Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona za 2021. godinu, te Kantonalnog suda u Mostaru za 2021. godinu.

Preuzmite VIDEO

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština HNK u ponedjeljak o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti

Skupština HNK danas o prijedlozima zakona o termoenergetskoj i elektroenergetskoj inspekciji

Skupština HNK u četvrtak o prijedlozima zakona o termoenergetskoj i elektroenergetskoj inspekciji

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel