Svijet     | 15.04.2022. 17:49 |

Supruga proruskog ukrajinskog političara optužuje Ukrajinu za mučenje

FENA Internet

MOSKVA, 15. aprila (FENA) - Supruga ukrajinskog političara koga u zatočeništvu drže vlasti u Kijevu pod optužbom za izdaju optužila je ukrajinske službe sigurnosti za mučenje njenog supruga i izmišljanje njegovog bijega iz kućnog pritvora, na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi u petak.

Oksana Marčenko, supruga Viktora Medvedčuka, bivšeg čelnika proruske opozicione stranke i bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, govorila je o svom suprugu kao o “političkom zatvoreniku” i kazala je kako ne zna gdje se on drži.

Medvedčuk je uhapšen u utorak u specijalnoj operaciji koju je izvela ukrajinska državna služba sigurnosti, ili SBU. Taj 67-godišnji oligarh pobjegao je iz kućnog pritvora nekoliko dana prije izbijanja neprijateljstava u Ukrajini 24. februara. On se suočava s kaznom između 15 godina zatvora i doživotne robije zbog pomaganja terorističkoj organizaciji kada je posredovao u nabavkama uglja za separatističku Narodnu Republiku Donjeck koja uživa rusku podršku u istočnoj Ukrajini.

- Nemam nikakve sumnje da je moj suprug bio pretučen nekoliko sati nakon što je zarobljen. Apelujem na pomoć u utvrđivanju toga gdje se on drži. Također pozivam na pomoć u zaustavljanju njegove fizičke i mentalne torture – izjavila je ona na konferenciji za novinare.

Ona nije ponudila nikakve dokaze koji bi podržali njene tvrdnje, ali je ukazala na televizijsku izjavu ukrajinskih zvaničnika u srijedu u kojoj navode da Kijev namjerava suditi Medvedčuku “što je ranije moguće”, izreći mu primjerenu kaznu, dobiti dokaze od njega i potom ga razmijeniti za ukrajinske zarobljenike koje drži Moskva, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Stoltenberg u nenajavljenoj posjeti Kijevu obećao novo oružje za Ukrajinu

Poljski farmeri uklonili blokade na posljednjem graničnom prelazu s Ukrajinom

UAE i Ukrajina dovršili pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel