Svijet     | 14.04.2022. 08:34 |

Fidži istražuje dolazak jahte ruskog oligarha

FENA Internet, Foto/ Ilustracija

SYDNEY, 14. aprila (FENA) – Policija Fidžija istražuje dolazak luksuznog plovila za koje se sumnja da je u vlasništvu ruskog oligarha, ispitujući kapetana o detaljima dolaska u tu pacifičku otočnu državu. 

Lokalne novine objavile su da je policija zaplijenila superjahtu Amadea, u vlasništvu ruskog milijardera Sulejmana Kerimova, kojeg su sankcionisale Sjedinjene Američke Države, Britanija i Evropska unija, te zadržala posadu jahte, javlja Reuters.

Agent za superjahte na Fidžiju, koji je rekao da zastupa Amadeu, rekao je Reutersu da izvještaji "nisu u potpunosti činjenični, uključujući vlasništvo nad plovilom".

- Ne znam ko je vlasnik. Postoje dokazi koji su objavljeni policiji na Fidžiju - rekao je agent Chase Smith iz Baobab Marine za Reuters u telefonskoj  izjavi. 

Dodao je da dvije grupe advokata rješavaju situaciju, a on je nastavio zastupati Amadeu i  posadu te jahte.

Službenik u Komandnom i kontrolnom centru Nacionalne policije rekao je Reutersu da je kapetan plovila, koje je stiglo u utorak, ispitivan o tome kako je došao na Fidži bez carinjenja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, zastupnici i poslovni ljudi suočili su se s sankcijama nakon invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva posebnom vojnom operacijom, dok su evropske zemlje zaplijenile imovinu uključujući vile i čamce.

Američka ambasada saopćila je da je upoznata da je Amadea pristala u fidžijskoj luci Lautoka i da sarađuje s fidžijskim vlastima po tom pitanju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajinski zvaničnici - Rusija tokom noći pokrenula napad dronovima na oblasti Harkov i Dnjepar

Rusija nazvala manevre NATO-a u blizini njenih granica pripremom za sukob

Poljska osudila navodne kibernetske napade ruske grupe

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel