Regija     | 13.04.2022. 11:03 |

Objavljena knjiga Sanje Knežević "Golubica iz crnog maslinika"

FENA Agencije

ZAGREB, 13. travnja (FENA) - Knjigu sveučilišne profesorice Sanje Knežević "Golubica iz crnog maslinika – Studije o književnom djelu Vesne Parun" objavili su zagrebački nakladnik Hrvatska sveučilišna naklada i Sveučilište u Zadru.

Knjiga je, ističe autorica u predgovoru, znanstveni hommage Vesni Parun, pjesnikinji koja je usprkos vremenu, književno-generacijskim mijenama i modama očuvala pjesničku riječ kao čaroliju.

To je razlog, smatra Knežević, zašto ova pjesnikinja oduvijek ima svoju vjernu čitateljsku publiku. Često to nisu oni koji kreiraju književne kanone, ali su oni koji poeziju održavaju na životu i čuju je kao "drugi glas", napominje autorica.

Naglašava kako Vesnu Parun vidi kao Penelopu od Homerova rebra, pjesnikinju i umjetnicu čije će stvaralaštvo nadživjeti kulturu u kojoj je nastalo. 

Vidim je u slici Platonove Diotime koja tumači da su pjesnici i umjetnici "trudni po svojim dušama" te da po svojim stvaralačkim plodovima, u svojoj duhovnoj djeci, poput Homera, traju daleko izvan vlastitoga vremena, piše Knežević i dodaje kako je Parun Penelopa jer je tijekom punih sedam stvaralačkih desetljeća ostala odana umjetnosti i to žrtvujući ljubav, građansku ugodnost i ugled.

Ocjenjuje kako ostala odana umjetnosti odričući će se svega materijalnog i zemaljskog što bi energijom posjedovanja narušilo njezino osjećanje slobode kao temeljne životne i stvaralačke vrijednosti. 

Po privrženosti slobodi ona je ptica, golubica koja je nježnim krilima svoje poezije simbolički spojila nebo i zemlju, ističe Knežević i dodaje kako je iz tame životnih nepravdi prosinulo njezino djelo poput zlatnog ulja iz crnog maslinika pa je žrtva ponovno postala Svjetlost. 

Sanja Knežević rođena je u Rijeci 1981. Docentica je na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Odjela za kroatistiku i slavistiku na Sveučilištu u Zadru. Na matičnom Odsjeku vodi kolegije – Hrvatska književnost u 20. stoljeću I (moderna), Mediteranizam u suvremenom hrvatskom pjesništvu, Dječja književnost i književnost za mlade, Interpretacija književnoga teksta. Objavila je više knjiga, među kojima i "Mediteranski tekst hrvatskoga pjesništva" i "Na tragu riječi – razgovori o književnosti". Objavila je i knjigu poezije "San o Picassu". Članica je Društva hrvatskih književnika, prenosi Hina.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Milanović: Hrvatska je dno EU, Bugarska jedina lošija

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu