Bosna i Hercegovina     | 07.04.2022. 14:17 |

Spahić: Različite cijene nabavke kisika, doniranih i kupljenih maski, cjepiva

FENA Mladenka Krilic, Foto: Mladenka Krilic

MOSTAR, 7. travnja (FENA) – Prema rezultatima istraživanja "Put medicinske i sanitetske opreme i vakcina u BiH tijekom covid-19 pandemije" koje su prikupile Udruga građana "Stop mobing" i Udruženje za razvoj društva "Kap" u nešto manje od 50 posto zdravstvenih ustanova u BiH, različiti indikatori u javnim nabavkama predstavljaju nepravilnosti pa neki od njih pokazuju da su donacije često knjižene mnogo skuplje od cijena u javnim nabavkama i obratno.

 

 

Prema riječima Merime Spahić iz Udruženja za razvoj društva "Kap", u prvom istraživanju ovakve vrste u BiH koje su započeli u zimu prošle godine, naišli su na netransparentnost i prikrivanje informacija zdravstvenih institucija, a koje su se ticale utrošenih sredstava za nabavku i kupovinu ali i donaciju različitih roba i lijekova. 

Tri različite cijene nabavke kisika u tri bolnice

- U jednom dokumentu primjerice imamo cijenu jednog doniranog beskontaktnog toplomjera od 120 maraka po komadu, dok je cijena istog tog kupljenog toplomjera u istoj instituciji, i u istom dokumentu specifikacije 79, 95 maraka - objasnila je Spahić.

 To se uočava, kaže ona, i kod maski pa cijene maske tipa FFP2 variraju od 1,62 do 5,08 maraka, zaštitnih maski FFP3 od 22 do 52 marke po komadu, dok su obične kirurške u nabavkama kreću od 0, 13 do 033 feninga.

- Uzmemo li u obzir da je riječ o stotinama tisuća maski ili milijuna, zamislite kolika je to nedosljednost u cijenama i pitanje je zašto su te cijene toliko varirale? - upitala je Spahić.

Po njezinim riječima, zastupljene su tri različite cijene nabavke kisika u tri bolnice, pa je u jednoj bolnici u Sarajevu kisik nabavljan po cijeni 1, 65 po kg dok je u jednoj od bolnica u Bihaću za kisik izdvojeno 1, 61 maraka po kg. Jedna, pak, bolnica u Gračanici izdvojila je 8,36 maraka po kg kisika.

 Također, cijena Pfizer cjepiva varira od 19 do 30 maraka po dozi, AstraZeneca od 1,96 do 7,31 maraka, a najskuplja su Sinopharm cjepiva od 24,90, do 61 marku. Najjeftinija Sinovac, donosno Moderna u vrijednosti od 0,13 do 1,72, odnosno 1,96 marke, najmanje su nabavljane.

Također, Federacija BiH je donaciju iz Srbije od 10 000 cjepiva proizvođača AstraZeneca uknjižila po cijeni od 3,91 marku, dok je za kupovinu istih cjepiva iz proračuna Federacije BiH izdvojeno 7,12 maraka po dozi.

Spahić kaže da su dobili odgovore od manje od 50 posto zdravstvenih institucija te ne mogu doći do egzaktnih informacija koliko su sredstava potrošile te  ustanove tijekom pandemije covida-19, ali je mišljenja da je riječ o milijunima, odnosno milijardama maraka.

Ona napominje i to, da trenutno ima više od 700 tisuća cjepiva koje čekaju na uništenje, a što je izuzetno skup proces jer BiH nema komore i institucije u kojima se mogu sigurno uništiti cjepiva kakva su ova protiv covida-19.  

Istraživanje "Put medicinske i sanitetske opreme i vakcina u BiH tijekom covid-19 pandemije" provedeno je u okviru projekta "Virus za koji ima lijek!" koga provode udruženja "Stop mobbing" i "Kap" s ciljem smanjenja različitih pojavnih oblika korupcije u zdravstvu.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori za finansiranje specijalizacija sa javnim zdravstvenim ustanovama u KS

KSB: Dva milijuna KM za sufinanciranje materijalnih troškova zdravstvenih ustanova (VIDEO)

Ljudi sve manje vjeruju tradicionalnim medijima, više se okreću društvenim mrežama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu