Bosna i Hercegovina     | 07.04.2022. 13:45 |

Novinarima je profesionalnost najbolja zaštita

FENA Nermina Omerbegović, Foto:

SARAJEVO , 7.aprila (FENA) -Udruženje/Udruga BH novinari u saradnji sa Vijećem Evrope organiziralo je završnu konferenciju projekta JUFREX namijenjenog unapređenju saradnje medijske i pravosudne zajednice, koja je realizirana u okviru programa Horizontal Facility for the Western Balkans and Turkey for 2019-2022 - Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini (JUFREX2).

Na završnoj konferenciji sumirani su rezultate prethodnih događaja, prezentiran napredak koji je ostvaren u saradnji medija i pravosuđa i zaštiti slobode izražavanja u skladu sa članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, te usvojene preporuke i smjernice za unapređenje budućih međusobnih odnosa novinara/ki i medija, predstavnika pravosudnih institucija i policijskih agencija.

Predavači i učesnici konferencije su eksperti iz medijske i pravosudne zajednice i policijskih institucija, novinari/ke, urednici medija, suci, tužitelji, odvjetnici, predstavnici regulatornih tijela i međunarodnih organizacija.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova kazala je da je riječ o projektu koji omogućava profesionalcima u Bosni i Hercegovinu da imaju bolje razumijevanje o primjeni slobode izražavanja Evropske konvencije o ljudskim pravima kao i iz sudske prase Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

-To su instucije Vijeća Evrope i zahvaljući međuprofesionalnim seminarima koji uvezuju profesionalce iu pravosudne i medijeke prakse mislim da sad ima više mogućnosti za dijalog i za međusobno razumjevanje što je doprinjelo da se sudska praksa Evropskog suda o ljudskim pravima bolje primjjenjuje i ovdje u BiH - kazala je Urumova.

Generalna tajnica Udruženja BH. novinari Borka Rudić govoreći o slobodi izražavanja ali i odgovornosti koje ona nosi kazala je da je najbolja odbrana novinara pred sudovima u slučajevima tužbi za klevetu  i svih drugih postupaka koji se vode protiv njih i medija profesionalnost.

Zbog toga smo mi u ovom projektu pokušali da edukujući novinare jačamo kvaliet medijskih sadržaja, smanjujemo govor mržnje, smanjujemo neka druga neprofesionalna postupanja. Na drugoj strani kroz zajednički rad i edukaciju s predstavnicima pravosuđa želimo da unaprijedimo zaštitu novinara koji su vrlo često žrtve političkih tužbi za klevetu, i drugih postipaka odnosno tužbi pritiuv novinara i medija - istakla je Rudić.

Generalna tajnica Udruženja BH bovinari tako je istakla da su vrlo rijetka kršenja Zakona kroz medijske sadržaje ili klevetničke sadržaje u samim tekstovima.

Smatramo da novinari treba da rade na svojoj profesionalnosti a istovremeno da se u procesuiranju tužbi protiv novinara više primjenjuju stadardi Vijeća Evrope i drugih međunarodnih organizacija koje štite pravo na slobodu izražavanja - smatra Rudić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

BH novinari: Sramotni i neprihvatljivi verbalni napadi Dodika na novinare N1 televizije

BH novinari: Policija mora hitno istražiti napad na Mirzu Derviševića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel