Svijet     | 25.03.2022. 14:19 |

Beč: Novi model poticaja za međunarodna filmska ostvarenja, prijave su u toku

FENA Saopćenje, Foto/ FENA/ Beč

BEČ, 25. marta (FENA) - Austrijska prijestolnica, je tokom prošle godine bila mjesto snimanja za ukupno 80 produkcija međunarodnih televizijskih kuća i kina, zbog čega su gradske vlasti pokrenule novi sistem poticaja za filmsku industriju. Prijave su u toku.

 

Kroz model "Vienna Film Incentive" finansijski će se pomoći i produkcija serija, preciznije i onih za popularne međunarodne servise i stranice koje pružaju VOD usluge (usluge na zahtjev, video on demand) poput YouTube, Netflix i Hulu.

Tako su protekle godine u Beču snimane scene Netflix filma "Tyler Rake: Extraction 2" sa Chrisom Hemsworthom u glavnoj ulozi, na koje je potrošeno više od 5 miliona eura. Pripreme su tekle otprilike pola godine, a snimanje u koje je bilo uključeno 900 filmskih stvaraoca iz Austrije i inostranstva dvije sedmice.

- Za međunarodne produkcije koje se dijelom ili u potpunosti snimaju u Beču, smo do kraja 2023. godine na raspolaganje stavili dva miliona eura poticaja - pojašnjava član gradske vlade za privredu Peter Hanke.

Među kriterijima za dobivanje sredstava je trajanje snimanja koje ne smije biti kraće od 2 dana, kao i dužina produkcije od najmanje 45 minuta. Kod snimanja serija dozvoljeno je i spajanje epizoda kako bi se postigao navedeni uslov. Također je potrebno i učešće jedne od austrijskih produkcijskih kompanija.

Ukupni troškovi snimanja filmova moraju iznositi najmanje četiri miliona eura, dok je donja granica za dokumentarne filmove 500.000 eura. Finansira se maksimalno 30 posto troškova ili 400.000 eura po projektu. Nakon obimne provjere dokumentacije za aplikaciju, poticajna sredstva će biti dodijeljena prema principu "ko prvi, njegovo".

Više informacija i predaja zahtjeva na linku Turističke zajednice Grada Beča: https://b2b.wien.info/en/media/vienna-film-incentive, javlja Eurocomm PR.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brčko - Predstavljena aplikacija za elektronsko podnošenje zahtjeva za podsticaje u poljoprivredi

U Kantonu Sarajevo počela procedura dodjele poticaja u poljoprivredi u 2024. godini

Beč pooštrava mjere u borbi protiv uličnih trkača

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu