Kultura     | 23.03.2022. 10:45 |

Hadžibajrić: Općina Stari Grad je predvodnica u očuvanju naše baštine i razvoju kulture

FENA Saopćenje, Foto/ Općina Stari Grad Sarajevo

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Očuvanje tradicije i kulturne baštine naših naroda je doprinos očuvanju našeg identiteta, a najbolji čuvari i predstavnici kulture jedne zajednice su renomirana kulturno-umjetnička društva, rečeno je danas na potpisivanju ugovora sa KUD "Baščaršija" u općini Stari Grad.

Najpoznatije i najstarije od njih u općini Stari Grad, a i šire je KUD „Baščaršija“ osnovano prije 75 godina. Da bi ovo društvo i dalje djelovalo pod okriljem svoje matične općine i širom svijeta predstavljalo BiH na najbolji način, općinski načelnik  Ibrahim Hadžibajrić potpisao je s predsjednikom KUD-a Baščaršija Eminom Deliahmetovićem ugovor o namjenskom grantu u iznosu od 13.000 KM - saopćeno je iz te općine.

Sredstva će KUD „Baščaršija“ usmjeriti na projekte i rad društva koje broji oko 220 članova, obogaćivanje fundusa nošnji, te njihovo djelovanje kroz folklorne sekcije, vokalne ansamble i rad novootvorene Baš Galerije.

Kako je istaknuo općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, u posljednjih 13 godina za podršku radu ovog društva izdvojeno je oko 100.000 KM. Naglasio je da je ova podrška mnogo veća uzme li se u obzir ustupanje prostora u kojem djeluje ovo društvo, ali i druge ustanove kulture.

Predsjednik KUD-a Baščaršija Emin Deliahmetović kazao je da je Općina Stari Grad Sarajevo jedna od rijetkih koja se uključuje u sve vidove pomoći i pruža im  konstantnu podršku kako bi kultura i dalje živjela u ovom Gradu i Općini.

Dodao je da su veoma ponosni i na projekt „Baš Galerija“ koji su realizirali u saradnji sa više partnera, među kojima je i Općina Stari Grad Sarajevo.

- Baš Galerija je muzej u koji primamo goste i pokazujemo našu baštinu i ono čime se bavimo. Pored galerije je obnovljena radionica u kojoj šijemo i održavamo naše tradicionalne nošnje, a opremili smo muzički studio za snimanje svih muzičkih projekata - istakao je predsjednik Deliahmetović.

KUD Baščaršija rad zasniva na struci, sistemskom radu i tradicijskom prezentovanju folklorne baštine. Ovo društvo je vjerni reprezent kulture i tradicije Starog Grada, Sarajeva i Bosne i Hercegovine i predvodnik očuvanja nematerijalne kulturne baštine i historije – saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čengić na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Čikagu

Otkrivanja ploče Evropske filmske akademije u znak priznanja Baščaršiji kao Blagu evropske filmske kulture

Potpisan Ugovor o sufinansiranju projekta 'Bosna i Palestina: Most razumijevanja i solidarnosti'

Promo

Stanje inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetes melitusa tip 2 često nastaje kao posljedica loših navika u ishrani

BBI - Upravljanja bankarskim potrebama direktno s pametnog telefona

m:SAT - godinu dana u pola cijene