Svijet

Sjedinjene Države tvrde da je Mijanmar počinio genocid nad Rohinjama

Internet, Ilustracija/Foto:Arhiva

WASHINGTON, 21. marta (FENA) – Sjedinjebe Države ustanovile su da je nasilje nad Rohinja manjinom koje je počinila mijaanmarska vlada ravno zločinu protiv čovječnosti i genocidu, izjavio je zvaničnik za AFP.

Na stotine hiljada većinom muslimanskih Rohinja pobjeglo je iz većinski budističkog Mijanmara od 2017. nakon vojne kampanje gušenja njihovog nezadovoljstva, koja je sada glavna tema suđenja pod optužbama za genocid pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija u Den Haagu.

Američki državni sekretar Antony Blinken trebao bi zvanično objaviti odluku da se vojna kampanja protiv Rohinja proglasi genocidom u govoru u Muzeju hlokausta u Washingtonu u ponedjeljak, gdje je izložba “Burmanski put ka genocidu” - postavljena na ekranu u muzeju.

Blinken je izjavio u decembru prošle godine tokom posjete Maleziji da sjedinjene Države nastoje “veoma aktivno” ustanoviiti da li bi tretman prema Rohinjama "mogao predstavljati genocid”.

State Department objavio je izvještaj u 2018. koji u detalje opisuje nasilje protiv Rohinja u zapadnoj državi Rakhine nazivajući ga kao “esktremno, velikog obima, sveprisutno i očigledno usmjereno ka teroriziranju stanovništva i protjerivanju Rohinja mještana”.

Oko 850.000 Rohinja boravi u izbjegličkim kampovima u susjednom Bangladešu, svjedočeći o masovnim ubistvima i silovanjima, dok je oko 600.000 pripadnika njihove zajednice ostalo u državi Rakhine iz koje izvještavaju o sveprisutnoj represiji.

 

(FENA) F. F.
Vezane vijesti