Svijet     | 21.03.2022. 09:27 |

Bidenova administracija šalje Saudijskoj Arabiji proturaketne sisteme Patriot

FENA Internet, Foto/ Twitter

WASHINGTON, 21. marta (FENA) – Sjedinjene Države su prebacile značajan broj proturaketnih sistema Patriot u Saudijsku Arabiju u posljednjim sedmicama dok Bidenova administracija nastoji ublažiti ono što se smatra predmetom sporenja u sve kompliciranijim američko-saudijskim odnosima.

Visoki zvaničnik administracije potvrdio je u nedjelju navečer da su raketni presretači poslani u Saudijsku Arabiju. Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman jer ne može javno govoriti o temi koja još nije zvanično objavljena, kazao je da je odluka u skladu s Bidenovim obećanjem da će “Amerika štititi leđa našim prijateljima u regiji”.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan u nedjelju je osudio jemenske Hute nakon što su pokrenuli jedan od najintezivnijih raketnih i napada dronovima na saudijska energetska postrojenja, izazivajući požar u jednom i privremeno prekidajući proizvodnju nafte u drugom postrojenju, prenosi AP.

Sjedinjene Države su u septembru prebacile vlastiti sistem protuzračne odbrane Patriot u zrakoplovnu bazu Princ Sultan u blizini Rijada, čak i nakon što se kraljevstvo obavezalo da će nastaviti sa zračnim udarima po jemenskim Huti pobunjenicima.

Kraljevstvo tvrdi da su presretači od ključnog značaja za njegovu odbranu od napada Huta.

Vremenom su američki sistemi Patriot prebacivani u Kraljevstvo, tvrde američki zvaničnici koji su saopćili da je jačanje saudijskih vojnih kapaciteta učinjeno i djelimično radi onoga što smatraju “pomaljajućim sukobom velikih sila” s Kinom i Rusijom.

 Zvaničnici Pentagona naglasili su da su Sjedinjene Države zadržale desetke hiljada vojnika i " snažno vojno prisustvo s najnaprednijim zrakoplovnim i mornaričkim kapacitetima”.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel