Bosna i Hercegovina     | 17.03.2022. 14:22 |

Jednak pristup svima: Deset milijuna maraka za biomedicinski potpomognutu oplodnju u FBiH

FENA Monika Ćubela Savić, Foto: Emanuel Soča

MOSTAR, 17. ožujka (FENA) – Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurat će deset milijuna maraka kako bi financirala biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Izmjene zakona usvojene su na sjednici Vlade FBiH koja je održana u četvrtak u Mostaru, istaknuo je federalni premijer Fadil Novalić, navodeći podatak da 1.500 parova godišnje ima problem sa začećem i planiranjem obitelji.

- Godišnje se u FBiH rodi 17.000 djece, dok 1.500 parova ima problem začeća. Taj podatak govori da je riječ o visokom postotku i da na tom polju moramo nešto napraviti – izajvio je Novalić.

Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je donesen 2018. godine, predviđa da županije financiraju tu medicinsku proceduru s obzirom da su županije dominantno nadležne u domenu zdravstva.

- Ali, kada smo radili analizu, uvidjeli smo da županije u tom segmentu rade jako različito i nedovoljno. Stoga je Vlada FBiH odlučila usvojiti izmjene zakona čime preuzima financiranje biomedicinske potpomognute oplodnje za što će se izdvojiti oko 10 milijuna maraka godišnje - istaknuo je federalni premijer.

Dodao je kako je cilj dovesti u jednak položaj sve bračne parove u Federaciji BiH koji imaju potrebu za biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Doktorica Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, kazala je kako različit pristup ovom problemu u različitim županijama doveo do nejednakosti među građanima.

- Temeljem analize utvrđeno je da je u nepunoj prošloj godini 289 djece rođeno iz postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje. To je jako značajno. To je 289 osmijeha, 289 djece koja će za nekoliko godina krenuti u školu i činiti oko 20 novih razreda – naglasila je Bera.

Napomenula je i to kako je u prošloj godini Povjerenstvo za biomediniski potpomognutu oplodnju sagledalo situaciju za skladištenje stanica i tkiva kod osoba kojima zbog određenih kroničnih ili malignih bolesti prijeti sterilitet, navodeći kako je ovim izmjenama zakona sada omogućeno i čuvanje spolnih stanica te njihovo skladištenje.

Preuzmite VIDEO

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Za finansiranje programa i projekata iz oblasti kulture i sporta 1,6 miliona KM

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti zraka

Danas u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

Održan 8. Innovation day AS Holdinga i nagrađeni najbolji inovatori

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost