Bosna i Hercegovina     | 17.03.2022. 11:43 |

Gradsko vijeće usvojilo odluku o dodjeli javnih priznanja za Dan Zenice

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 17. marta (FENA) - Gradsko vijeće usvojilo je većinom glasova na svom današnjem zasjedanju Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Zenica, koja će povodom Dana grada koji se obilježava 20. marta, dan ranije biti dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

 

Predsjedavajući Gradskog vijeća i predsjednik Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja Grada Zenica Mirza Husetić napomenuo kako je na javni poziv pristiglo 18 prijedloga za priznaja Nagrada i Plaketa Grada Zenice. Ocjenjivački sud odlučio je ove godine dodijeliti tri priznaja Nagrada Grada Zenice te dvije Plakete Grada Zenice.  

-Drago mi je što ćemo dodijeliti ove nagrade i što će nagrađeni biti upisani “zlatnim slovima” u historiji Grada Zenica - istakao je Husetić.

Priznanje Nagrada Grada Zenice bit će dodijeljena Forumu građana Grada Zenica, zatim novinaru i književniku Adnadinu Jašareviću, dugogodišnjem direktoru Javne ustanove Muzej Grada Zenica, i penzionisanom privredniku Fahrudinu Čančaru.

Priznanje Plaketa Grada Zenice bit će dodijeljena Sarajliji Nerminu Šehoviću, šefu Detašmana Federalne uprave policije Zenica te Semiru Šeriću-Šeri, osnivaču i prvom treneru Plesnog modnog studija Shadows iz Zenice.

Protiv prijedloga da se Plaketa Grada Zenica dodijeli Nerminu Šehoviću bili su vijećnici SDA i NES-a, koji su tražili objašnjenje zbog kojih je zasluga za taj grad spomenuti kandidat predložen za nagradu. Dio  vijećnika SDA, s obzirom da se glasa za prijedlog odluke u cjelini te zbog drugih nagrađenih, ipak je odlučio glasati za usvajanje takve odluke ili biti suzdržan, dok su ostali vijećnici SDA i NES-a glasali protiv. Odluka je izglasana s 19 glasova za, četiri protiv te jednim suzdržanim glasom.

Vijećnik Nezavisnog bloka i član Radnog predsjedništva GV Zenica Ekrem Tuka kazao je kako svi trebaju biti "zabrinuti" što je ove godine bilo samo 18 prijava za nagrade povodom Dana Grada, kojih je, napomenuo je, nekada bilo i više od 50. 

Vijećnici su danas glasovima svih prisutnih, s 23 glasa usvojili i Odluku o uspostavljanju saradnje i prijateljstva Grada Zenica s turskim gradom Kušadasi.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Selveru Kelešturi dodijeljen Grb Zenice povodom 20. marta - Dana grada Zenica

Usvojen Budžet Grada Zenica za 2024. godinu, iznosi 112.922.656,02 KM

Gradsko vijeće Zenice usvojilo rebalans budžeta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu