Svijet     | 16.03.2022. 18:24 |

Francuska ambasada: Napadi na civile u Ukrajini uime takozvane "denacifikacije"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Francuska ukazuje na strategiju dezinformisanja i konfuzije koju provode ruske vlasti, a koja ima za cilj da lažno opravda nezakonite radnje i najoštrije osuđuje vojnu invaziju koju je pokrenula Rusija na Ukrajinu – saopćeno je iz Francuske ambasade u BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini.

U saopćenju se navodi da se radi upravo o invaziji koja je brutalno kršenje međunarodnog prava, a ne o 'specijalnoj operaciji zaštite' "kako smo nedavno mogli pročitati i čuti".

- Strateške ciljeve ruske operacije eksplicitno je izložio predsjednik Putin 23. februara. Odvijaju se u tri faze. Ono što on naziva „oslobađanjem“ Donbasa, odnosno vojno zauzimanje silom obje oblasti Donjeck i Lugansk. Drugi cilj, “demilitarizacija” po njegovim riječima, što uključuje uništavanje ukrajinskog vojnog potencijala; a zatim faza “denacifikacije”, da upotrijebimo njegove izraze. Svakako osuđujemo neprikladnu upotrebu i zloupotrebu izraza koji se odnose na denacifikaciju, ali prije svega moramo ukazati na napade na civile u Ukrajini uime ove takozvane „denacifikacije“ - navode iz Francuske ambasade u BiH. 

Dodaju da je Vladimir Putin „jasno izabrao eskalaciju: njegove trupe izvode neselektivne udare u urbanim područjima, gdje je očigledan rizik od ubijanja civila, potpuno kršeći međunarodno humanitarno pravo“.

U saopćenju se navodi da su civilne žrtve u porastu. Na meti su bolnice, kao što je bio slučaj u Mariupolju 9. marta. Podsjeća se da su Ujedinjene nacije ukazale na neselektivne napade na civile, Svjetska zdravstvena organizacija ukazala je na napade na bolnice. Ove činjenice ne mogu proći nekažnjeno i moraju biti dokumentovane, dodaje se.

- Zbog toga je 39 država, uključujući sve članice EU i Francusku, odlučilo da iznese trenutnu situaciju u Ukrajini pred Međunarodni krivični sud. Ovo je bez presedana u diplomatskoj istoriji. Obradovani smo najavom tužioca MKS-a o pokretanju istrage. Cijeli svijet, nažalost, vidi šta se dešava: situacija je svakim danom sve teža i konstatujemo flagrantno kršenje humanitarnog prava na cijeloj teritoriji Ukrajine - saopćeno je iz Francuske ambasade u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Stoltenberg u nenajavljenoj posjeti Kijevu obećao novo oružje za Ukrajinu

Poljski farmeri uklonili blokade na posljednjem graničnom prelazu s Ukrajinom

UAE i Ukrajina dovršili pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel