Bosna i Hercegovina     | 11.03.2022. 13:39 |

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

FENA Muamer Selimbegovic,

SARAJEVO, 11. marta (FENA) – Završnim riječima odbrane danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) okončano ponovno suđenje Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin protiv civila počinjen na području sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići tokom 1993. i 1994. godine. Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 21. marta.

Braniteljica optuženog, advokatica Zorana Ćarkić osporila je u završnoj riječi činjenični opis optužnice, ustvrdivši kako je proizvoljan kao i da se određeni događaji navedeni u optužnici nisu uopće desili, odnosno da se nisu dogodili na način kako je to u optužnom aktu opisano.

Detaljno je interpretirala iskaze svjedoka po svim tačkama optužnice, dovodeći ih u vezu, kako bi ukazala na određene (ne)saglasnosti, uz opasku kako je "činjenični opis oslobođen dokaza”, odnosno da nije potkrijepljen dokazima izvan razumne sumnje.

Ustvrdila je, nadalje, kako su izjave svjedoka nekonzistentne, te da određena svjedočenja pobuđuju sumnje u njihovu vjerodostojnost, budući da svjedoci, kako navodi, različito interpretiraju konkretne događaje, demantirajući tako tužbene navode.

Advokatica Ćarkić je u istom kontekstu navela kako njen branjenik od juna 1993. godine uopće nije bio na lokalitetima koji se u optužnici spominju (ulice Beogradska, Splitska...), odnosno da je bio na drugom ratištu, te da je u međuvremenu ranjen, istovremeno, podsjećajući na sadržaj iskaza svjedoka koji idu u korist optuženog.

Optužba, nadalje smatra da nijedna presuda osim oslobađajuće ne bi bila primjerena u ovom predmetu, uz uvjerenje da će Sud iz ugla svih provedenih dokaza cijeniti vjerodostojnost iskaza saslušanih svjedoka.

Ovim je okončano iznošenje završnih riječi odbrane čije je izlaganje počelo na ročištu 28. februara.

Optužba je završne riječi iznijela na ročištu 3. februara, navodeći kako je van razumne sumnje dokazano da je optuženi počinio krivično djelo na način kako se optužnicom tereti.

Optužnica Papića tereti za ratni zločin protiv civila (član 142. KZ bivše SFRJ), odnosno da je kao komandant jedinice u sklopu Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupao i maltretirao civile, te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad, izlažući ih životnoj opasnosti.

Između ostalog, tereti se da je četvorici pripadnika radnog voda, uz prijetnje, naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić, koje su sugrađani kasnije prozvali sarajevskim Romeom i Julijom, u blizini Vrbanje mosta, ubijenih 18. maja 1993. godine.

Prema tužbenim navodima, optuženi je spomenutim pripadnicima radnog voda zaprijetio da će im likvidirati porodice u slučaju njihovog bijega, izlažući ih opasnosti zbog intenzivnih borbenih dejstava.

Ponovni postupak u ovom predmetu uslijedio je nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH djelimično uvažio žalbu odbrane i ukinuo prvostepenu presudu od 18. januara 2021. godine, kojom je Papić bio osuđen na dvije godine zatvora.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Suđenje u predmetu Arslanagić i drugi odgođeno zbog bolesti jednog od optuženih

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu