Regija     | 09.03.2022. 12:59 |

Štajerska od Varaždinske županije preuzela predsjedanje Savezom Alpe-Jadran

FENA Danijela Perić Šilić, Foto: Hina

VARAŽDIN, 9. ožujka  (FENA) - Štajerska je od Varaždinske županije (Hrvatska)  službeno preuzela predsjedanje savezom Alpe-Jadran u srijedu kad je župan Anđelko Stričak uručio zastavu saveza novom predsjedatelju Christopheru Drexleru, članu štajerske pokrajinske Vlade.

Time je službeno završilo četverogodišnje predsjedanje Varaždinske županije, kao prve predsjedateljice iz Hrvatske, javlja Hina.

Župan Stričak naglasio je da su članice Saveza tijekom godina pripadale različitim političkim i gospodarskim uređenjima, no da su komunikacija i suradnja među stanovnicima uvijek bile prisutne.

„Prijateljstvo i solidarnost odlike su naše suradnje tijekom više od četiri desetljeća, a izražene su više nego ikada sada dok u Ukrajini bijesni rat”, kazao je Striček naglasivši kako svijet nikada nije bio suočen s toliko izazova kao danas.

Novi predsjedatelj Christopher Drexler, član štajerske pokrajinske Vlade zadužen za europska pitanja, poručio je da će s novim snagama i energijom dalje razvijati suradnju u okviru Saveza.

„Strategija predstavlja važan dokument za naš budući razvoj i nadam se da ćemo kao novi predsjedavajući učiniti sve kako bismo tu strategiju ispunili životom i kako bismo omogućili daljnji razvoj Saveza Alpe-Jadran”, rekao je Drexler složivši se kako se Europa i svijet zbog pandemije koronavirusa, ali i rata u Ukrajini suočavaju s velikim izazovima.

Zbog toga je, kazao je Drexler, suradnja među regijama važnija nego ikad te najavio da će težište u narednom razdoblju biti suradnja s drugim zemljama zapadnog Balkana.

"Težište našeg predsjedanja bit će na tome da prijeđemo sadašnje geografske okvire, da uspostavimo suradnju i sa zemljama zapadnog Balkana te da ponovno uspostavimo suradnju s talijanskim regijama, kako bismo odaslali primjer dobre suradnje na ovim prostorima", poručio je.

Vijeće Alpe-Jadran je političko tijelo Saveza Alpe-Jadran koji kao najstarija organizacija Srednje Europe okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.


(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

Hrvatska: Okučani obilježili 29. obljetnicu Bljeska i oslobađanja zapadne Slavonije

Plenković: Nema ništa novo u pregovorima s DP-om

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel