Bosna i Hercegovina     | 08.03.2022. 16:34 |

Ambasador Ito prisustvovao primopredaji vozila i medicinske opreme, donacije Vlade Japana

FENA Saopćenje, Foto/ ambasada japana

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito prisustvovao je dvijema ceremonijama primopredaje ambulantnog vozila i medicinske opreme, koje je  domovima zdravlja u Petrovcu i Nevesinju donirala Vlada Japana.

 

U nedjelju je ambasador Ito prisustvovao ceremoniji primopredaje u Petrovcu, a povodom realizacije „Projekta nabavke ambulantnog vozila i medicinske oprema za Dom zdravlja Drinić“.

Dobrodošlicu mu je priredila Smilja Bulajić, direktorica Doma zdravlja Drinić u Petrovcu, uz prisustvo Drage Kovačevića, načelnika Općine Petrovac, koji je izrazio zahvalnost za pomoći Japana.

Zadovoljstvo istim povodim izrazio je i ambasador Ito, uz uvjerenje da će saradnja biti nastavljena.

Vlada Japana je Domu zdravlja Drinić odobrila sredstva u iznosu 50.114 EUR (otprilike 98.000 KM) za nabavku jednog sanitetskog vozila i dva defibrilatora.

Također, ambasador Ito je u utorak prisustvovao ceremoniji primopredaje u Nevesinju, a prije same ceremonije posjetio je Ured općinskog načelnika gdje se sastao s Milenkom Avdalovićem, načelnikom općine Nevesinje.

Avdalović je izrazio zahvalnost za podršku Japana, a ambasador Ito je izrazio želju za daljnji razvoj saradnje u raznovrsnim oblastima, uključujući socio-ekonomsku saradnju.

Uslijedila je ceremonija povodom „Projekta nabavke ambulantnog vozila i medicinske oprema za Dom zdravlja Nevesinje“, a dobrodošlicu je priredio Zdravko Tamindžija, direktor Doma zdravlja Nevesinje.

Vlada Japana je Domu zdravlja Nevesinje odobrila sredstva u iznosu 53.869 EUR (oko 105.400 KM) za nabavku jednog sanitetskog vozila i medicinske opreme, uključujući defibrilator, aspirator ...

Tom prilikom je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, uputio poruku zahvalnosti ambasadoru.

Ova dva projekta implementirana su u okviru japanskog programa “Temeljne Grant Pomoći za projekte ljudske bezbjednosti (GAGP)” i doprinijeli su poboljšanju ambijenta zdravstvene njege u dva spomenuta doma zdravlja.

Direktnu korist od implementacije ova dva projekta uživa otprilike 6.830 pacijenata u oba doma zdravlja na godišnjem nivou, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada Japana osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 120.738 eura za tri projekta

Izmjene zakona pokreću val solidarnosti, 250 kg mesa za četiri javne kuhinje u BiH

Merhamet u Hercegovini prikupio preko 100 tisuća KM za palestinski narod u Gazi

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije