Najave     | 07.03.2022. 10:13 |

Komedija 'Ja, Bosanac' po prvi put u Tuzli i Kladnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) -  Nakon duge pauze uzrokovane epidemiološkom krizom, hit komedija o Bosancima i Bosankama „Ja, Bosanac,  koja je ostvarila veliki uspjeh i izvan granica BiH, ponovo je sa bh. publikom. U srijedu, 9. marta, bit će prvi put odigrana pred tuzlanskom publikom u Narodnom pozorištu Tuzla, a sedam dana kasnije po prvi put će biti prikazama i u Kladnju.

Pred tuzlanskom i kladanjskom publikom naći će se Posljednji bosanski bogumil i njegova žena Evropljanka Ćevljanovićka koji će uz klavir i pjesmu demonstrirati njihovu borbu za malo mjesta pod bosanskim suncem.

 „Ja, Bosanac“ je ozbiljna komedija iz komediografskog pera Indire Kučuk-Sorguč o identitetu bosanskog čovjeka, njegovom konstantnom traženju i lutanju od kako je došao na ovaj svijet u zemlju trokuta i tronacionalnosti ali i zemlju koja geografski sliči srcu – Bosnu i Hercegovinu. Na tom mukotrpnom putu pronalaženja sebe on se opire svemu što je za njega novotarija, što njegov um ne može da shvati i što mu rascjepljuje ionako podvojenu ličnost.

Rascjepkan u sebi i odgajan  uz dominantnu majku Šerifu „ognjem i mačem“, Posljednji bosanski bogumil prolazi kroz svoje djetinjstvo, mladost i zrelo doba gledajući u retrovizor svojih sjećanja uspoređujući to doba sa ovim današnjim, karikirajući i tradiciju i modernost, tražeći izlaz iz tog začaranog bosanskog trougla. 

Od premijere do danas odigrana je 33  puta i izaziva sjajne reakcije i kod kuće i u susjednoj Hrvatskoj. Predstava je posebno dobro primljena u Zagrebu gdje je u kratkom periodu odigrana pet puta u Histrionskom domu pred prepunim salama, ali i pred festivalskom publikom „Gumbekovih dana“.

Ulogu Bosanca tumači glumac mlađe generacije, komičar Aldin Tucić, koji igra i Bosančevu majku Šerifu kao i široki raspon likova koje možemo prepoznati sa današnje političke i estradne scene. Njegovu suprugu Rasemu, Evropljanku Ćevljanovićku, koja svira klavir i pjeva, i želi grčevito u Evropu, tumači Negra Čičić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo