Sport     | 04.03.2022. 14:16 |

Čelik ne odustaje od borbe za vrh u Drugoj ligi FBiH, ali ni od naplate duga od Grada Zenica

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 4. marta (FENA) – Nogometaši Čelika drugi dio sezone u Drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine – grupa Centar počinju u nedjelju, gostovanjem u okviru 16. kola kod lidera na tablici Stupčanice iz Olova (15.00 sati).

Stupčanica je, kako je istakao na današnjoj pres-konferenciji zeničkog kluba trener Pavle Skočibušić, jesenas “sretno i spretno dobila meč golom iz penala” te slavila u Zenici rezultatom 1:0, a zenički trener ističe kako su njihovi domaćini veliki favoriti i u ovom meču, koji je trebao biti derbi te u kojem su imali ambiciju da traže pobjedu.

Međutim, prije svega zbog činjenice da se zbog dugovanja i blokade klupskog računa tokom zimske pauze nisu uspjeli pojačati te velikog broja povrijeđenih igrača, kao i mladih igrača koji će sutra protiv Romaria igrati meč za juniorski tim Čelika, znatno su smanjeni izgledi zeničkog seniorskog tima u Olovu.

- Što se tiče trenutne situacije na tabelu i bodovnog zaostatka, imamo veom male šanse da se uključimo u borbu za prvo mjesto. Normalno, nećemo odustajati i pokušat ćemo na sve moguće načine da osvojimo što više bodova i da se uključimo. Mada, Stupčanica i visočka Bosna su dobro organizovani klubovi; odradili su dobro pripreme i dobro se pojačali, a što mi nismo bili u mogućnosti. Ja mislim da je Stupčanica najbolja ekipa, a što su i dokazali u prvom dijelu sezone. Igrali su i najbolji nogomet - istakao je Skočibušić.

Pohvalio je svoje igrače, koji su prošle sedmice, u “generalci”, na Bilinom polju nakon preokreta porazili srbijanski OFK Beograd (2:1).

Prvi golman i trener golmana Adis Nurković istakao je kako su ove sezone “pretplaćeni u zadnje vrijeme na probleme”, koji ih stalno vraćaju nazad.

- Desilo se puno stvari na koje nismo mogli uticati. Poslije utakmice protiv OFK Beograda, ostali smo bez dva-tri ključna igrača. U međuvremenu smo, u razgovoru s Upravom i Omladinskom školom, donijeli odluku da je mnogo bitno da naši junior odigraju prvu utakmicu protiv Romarija (Omladinska liga FBiH) - kazao je Nurković.

Vršilac dužnosti direktora Čelika Emir Ćerim istakao je da zbog neizvršenja obaveza Grada Zenica iz Sporazuma o saradnji, koji je potpisan polovinom novembra 2022. godine s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, ostali bez prihoda od zakupa poslovnih prostora, zbog čega nisu bili u mogućnosti da finansijski prate potrebe seniorske ekipe. 

- U zimskoj pauzi, Uprava i menadžment kluba pristupili su rješavanja duga prema dvojici igrača od kojih nam je prijetila suspenzija, koja bi se ogledala u tome da bismo dobili zabranu registracije novih igrača u sljedeća tri prelazna roka te zabrana odigravanja utakmice u Olovu - kazao je Ćerim.

U pitanju su bila značajna sredstva, koja je klub morao prikupiti, a riječ je, dodao je, od iznosu od oko 65.000 KM. Uspjeli su isplatiti dugove prema tim igračima, a radi se o Turčinu Emiru Hanu Topcu, koji je, kako je kazao, “odigrao jednu utakmicu za Čelik, a naplatio je 25.000 eura". Drugi igrač kojem je isplaćen dug je bivši igrač kluba Namir Alispahić.

Čelik bi, istakao je Ćerim, trebao isplatiti oko 1,2 miliona KM starih dugovanja kako bi deblokirao klupski račun. Sve to, uvjeren je, mogli uraditi već do kraja tekuće godine, ako Grad Zenica počne ispunjavati svoje obaveze.

Klub je, zbog neizvršenja obaveza, protiv Grada Zenica podnio i krivičnu prijavu te je već počeo sudski postupak, u sklopu kojeg je 31. marta ove godine zakazano i glavno ročište. Ćerim je uvjeren da bi se sudski spor istog dana mogao i okončati te da će presuda biti u korist NK Čelik.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Čelik osigurao plasman u baraž za Prvu ligu FBiH, a uskoro će imati i deblokiran račun

Čelik u drugi dio sezone ulazi s ambicijama da zadrži lidersku poziciju

Nogometaši Koline se pripremaju za nastavak sezone Druge lige Centar

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu