Svijet     | 04.03.2022. 08:57 |

Truss: Pooštriti obruč oko Putinovog ratnog stroja

FENA Internet, Foto/ Foto: Twitter

LONDON, 4. marta (FENA) - Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss tražit će saglasnost međunarodne zajednice da poveća podršku Ukrajini, koja se suočava s kontinuiranim napadima ruskih snaga.

Ministri vanjskih poslova sa cijelog zapada danas će se sastati se u Bruxellesu kako bi razmotrili kako održati pritisak na Rusiju.

Uoči putovanja, britanska ministrica vanjskih poslova je rekla da su saveznici spremni "pooštriti obruč oko Putinovog ratnog stroja".

Na današnjem sastanku ministri će vjerovatno raspravljati i o ovisnosti Evrope o ruskoj nafti i plinu.

U međuvremenu, ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel u posjeti je Poljskoj kako bi pokrenula novu shemu za ukrajinske izbjeglice.

Prema proširenoj shemi, koja je najavljena ranije ove sedmice, britanski državljani i svi koji su se nastanili u Ujedinjenom Kraljevstvu moći će se prijaviti da dovedu svoje roditelje, djedove, bake i braću i sestre u zemlju.

Prvobitna ponuda za vizu Ujedinjenog Kraljevstva bila je ograničena na užu porodicu, uključujući djecu i partnere, javlja BBC.

U Bruxellesu će ministrica vanjskih poslova pozvati svoje kolege iz NATO-a, G7 i EU da "prigrle pouzdane partnere, a ne da budu ovisni i dužni od bilo koje zemlje" za naftu ili plin.

Truss, koja je to nazvala "jednim od najvećih dana diplomatije", rekla je da je saradnja između Ujedinjenog Kraljevstva i EU "bitna za odbranu evropske sigurnosti".

- Radit ćemo sa svima koju primjenjuju slobodnu demokratiju kako bismo pooštrili obruč oko Putinovog ratnog stroja i iskazali našu snažnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine - dodala je britanska ministrica.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Porodice iz Ukrajine upoznate s procesom identifikacije nestalih

Ruski projektil oštetio civilnu i željezničku infrastrukturu u ukrajinskoj regiji Čerkasi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu