Bosna i Hercegovina     | 22.02.2022. 15:48 |

Skupština HNŽ-a o zdravstvu: Prava pacijenata stavljaju se u drugi plan

FENA Denis Leko, Foto: Emanuel Soča

MOSTAR, 22. veljače (FENA) - Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zastupnici su, među ostalim, razgovarali o financijskim problemima zdravstvenih ustanova Dom zdravlja Konjic i Opća bolnica Konjic, kao i o zdravstvenom sustavu u HNŽ-u općenito.

- Ono što želim podvući, a to će biti i zaključak Skupštine, je da odajemo priznanje našim zdravstvenim radnicima i ustanovama na svemu onome što su radili i postigli u borbi protiv pandemije koronavirusa. Određeni problemi koje pojedine zdravstvene ustanove imaju u svom funkcioniranju se nastavljaju, a glavna stvar u ovom svemu je što u određenom broju zdravstvenih ustanova nakon potpisivanja kolektivnih ugovora sa sindikatom doktora medicine i stomatologije, kasnije sa zaposlenima u zdravstvu, dolaze u pitanje isplate bruto plaća, pa je jedna od tema sjednice kako u narednom periodu iznaći rješenja po tom aktualnom problemu, što se prije svega odnosi na ove dvije zdravstvene ustanove u Konjicu - kazao je u pauzi zasjedanja predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Dodao je kako su zaključci s tematske sjednice iz 2015. godine i dalje aktualni i precizni.

- U tim zaključcima bih dodao i rokove i izvještavanje prema Skupštini. Uz rad svih u zdravstvu, od Skupštine, Vlade, resornog ministarstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja do menadžmenta zdravstvenih ustanova, te uz poštivanje navedenih zaključaka, problemi bi se ubrzanije rješavali. Nadam se da ćemo nakon ovih rasprava, koje još uvijek traju, imati prijedlog zaključaka s preciznim obavezama svih u sistemu zdravstva kako bismo u narednom periodu došli do rješenja - kazao je Špago.

Politika zapošljavanja izvan kontrole Vlade

Dodaje kako je porazna činjenica da su općine u protekloj godini izdvojile oko 800.000 maraka za sufinanciranje rada domova zdravlja.

- Županija je kroz rebalans samo za domove zdravlja u ovoj godini predvidjela tri milijuna i plus za bolnice osam milijuna maraka. Svi koji smo u sistemu organizacije, rada, funkcioniranja, formiranja zdravstvenih ustanova i domova zdravlja trebali bi se malo više angažirati da napravimo iskorak u radu zdravstvenih ustanova, a tu prije svega naravno najveću odgovornost i najveći teret trebaju podnijeti menadžmenti tih ustanova. Mi trebamo osigurati podršku kako bi se došlo do određenih rješenja. Problem funkcioniranja zdravstvenih ustanova kojima su osnivači općine, je nadležnost županije u smislu financiranja usluga koje ti domovi zdravlja obavljaju - kazao je Špago.

On je skrenuo pozornost i na politiku zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, koja je, po njegovim riječima, izvan kontrole Vlade i resornog ministarstva.

- To je također jedan od glavnih problema, iako je jedan od prethodnih zaključaka da se na nivou Vlade mora odobravati plan zapošljavanja za svaku godinu. Pretpostavljam da će jedan od zaključaka danas biti da se mora izvršiti detaljna analiza strukture novozaposlenih po zanimanju i mislim da u tom dijelu ima prostora da se ograniče nova zapošljavanja, jer u broju zaposlenih u sistemu zdravstva daleko smo iznad u odnosu na prosjek u Federaciji BiH - kazao je Špago.

Prava pacijenata u drugom planu

Zamjenik predsjedavajućeg županijske Skupštine Tomislav Martinović kazao je kako će se na sjednici tražiti posebna odgovornost svih onih koji kreiraju politike javnog zdravstvenog sustava.

- To su prije svega menadžmenti zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravlja, i dosljedno ćemo tražiti da se neki kriteriji provedu. O stanju u HNŽ-u, onome što smo naslijedili tijekom ovih desetljeća već predugo pričamo, 2015. imali smo neke zaključke i dobar dio njih se proveo, ali dobar dio stoji u mjestu. Nismo ništa konkretno učinili kada je u pitanju pronalaženje standarda kako jednu javnu zdravstvenu ustanovu takvom da u njoj nema viška ili manjka zaposlenika. Mi dobro kasnimo kada je u pitanju implementacija dobrih rješenja kojih imamo svuda okolo i ne trebamo puno truda uložiti kako bismo neke probleme prilagodili modernim rješenjima - kazao je Martinović.

Istaknuo je kako se prava pacijenata stavljaju u drugi plan.

- Mi smo svih ovih godina raspravljali o dugovima, ustroju i slično, a danas u raspravama imamo nekih ponašanja koja nisu dobra. Sustav treba isharmonizirati i učiniti ga stabilnim jer mi za njega izdvajamo puno novca. Ova vlast je protekle godine iz Proračuna izdvojila 14.500.000 maraka za sufinanciranje javnih zdravstvenih ustanova i to je limit kojeg više nećemo povećavati jer nema smisla. Osnivači zdravstvenih ustanova iz primarne zdravstvene zaštite moraju više uključiti u sufinanciranje tih sustava. Javno zdravstvo za mene je prioritet, po meni je to osnovni preduvjet da se stanovnici ove županije osjećaju ugodno - poručio je Martinović.

Novca ima, a problemi se povećavaju

Zastupnica SDP-a u Skupštini HNŽ-a Vesna Saradžić kazala je kako je situacija u zdravstvu u ovom županiji kompleksna.

- Iz današnjih rasprava mogli smo čuti da novca ima, da se novac daje zdravstvenim ustanovama, a da se problemi povećavaju. Zaista smatram da je do svega ovoga dovela politika i da politika mora iznaći put i rješenje za zdravstvo, a povod su bile dvije navedene zdravstvene ustanove iz Konjica - kazala je Saradžić.

U cijeloj ovoj priči, dodala je, pacijenti bi trebali biti najbitniji.

- I zdravstvenim radnicima treba se omogućiti da rade na način kako bi bili zadovoljni i oni, ali i pacijenti. Odgovornost je ključna za funkcioniranje zdravstvenog sektora i države BiH. Odgovornost, odnosno nedostatak odgovornosti je nešto što razdire ovu zemlju, pa tako ni zdravstveni sistem ne može biti pošteđen - kazala je Saradžić, ustvrdivši kako je činjenica da sistem ne funkcionira.

Preuzmite VIDEO

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izvješća o radu Županijskog suda i Tužiteljstva HNŽ-a pred zastupnicima Skupštine HNŽ-a

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije