Ekonomija     | 22.02.2022. 14:33 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Field zahvalio Vladi ZDK za podršku investiciji Adriatic Metalsa u Varešu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field posjetio je sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje je razgovarao s premijerom Mirnesom Bašićem, predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom te ministrom za finansije Josipom Lovrićem.

Premijer Bašić upoznao je ambasadora Fielda s potencijalima i resursima ovog kantona, fokusirajući se na rad Vlade od početka pandemije virusa korona. Naglasio je da je Vlada uspješno prevazilazila brojne izazove pandemije, što potvrđuje i 100-postotno izvršenje budžeta u 2021. godini te usvajanje budžeta za ovu godinu od 438 miliona KM, koji je najveći do sada.

Naglasio je da je Vlada početkom ove godine napravila iskorak u borbi protiv korupcije, formirajući poseban Ured za borbu protiv korupcije i pokrenuvši proceduru izrade nove Startegije za borbu protiv korupcije, prije usvajanja ove strategije na državnom nivou, a početkom prošle godine usvojena je i sedmogodišnja Strategija razvoja ZDK-a.

Ambasador Field je rekao da se prioriteti Vlade ZDK-a u dobroj mjeri poklapaju s prioritetima Ambasade Velike Britanije, a to su borba protiv korupcije, bolja radna mjesta, bolje javne usluge te slušanje glasa mladih i traženje najboljih načina da im se pomogne da ostanu u BiH i budu uspješni.

Zahvalio je Vladi ZDK-a za dobru saradnju s kompanijom "Eastern Mining", u vlasništvu "Adriatic Metalsa", koja vrši istraživačko-rudarske radove u Varešu.

- Taj projekt je jedna od najimpresivnijih stvari koje smo vidjeli u BiH, a dio mog posla je da osiguram da oni rade stvari na pravi način, ispunjavaju ekološke i druge standarde, ulažu u zajednicu i otvaraju radna mjesta koja imaju budućnost. Saradnja Vlade ZDK i "Eastern Mininga" ima pozitivan odjek i jedva čekam da se ova investicija realizuje kako je planirano - rekao je ambasador Field.

Premijer Bašić je istakao da je interes Vlade da projekt opstane, a kompanija što prije započne rudarske radove.

Također, zamolio je ambasadora Fielda da Velika Britanija pomogne Bosni i Hercegovini da se odupre udarima na državu i da ostane prijatelj BiH, jer su integritet i mir u BiH najvažniji prioriteti, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK izdvaja 2,15 miliona KM za projekte izgradnje i rekonstrukcije ustanova obrazovanja

ZDK - Općinama i gradovima 650.000 KM za uređenje poslovnih zona

Položen kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja na Velikoj Mahnjači

Promo

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost

Telemach fondacija priprema uzbudljivu studijsku posjetu za najaktivnije učesnike Job Lab programa