Bosna i Hercegovina     | 21.02.2022. 09:45 |

Ministri vanjskih poslova zemalja EU danas razmatraju situaciju u BiH

FENA Saopćenje

BRISEL, 21. februara (FENA) - Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije razmatrat će na današnjem sastanku u Briselu, između ostaloga, situaciju u Bosni i Hercegovini, za koju ocjenjuju da se suočava s jednom od najtežih političkih kriza od završetka rata 1995. godine.

Vijeće je 18. oktobra 2021. godine ponovno potvrdilo nedvosmislenu predanost Evropske unije teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine, izražavajući žaljenje zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji istovremeno osuđujući blokadu rada državnih institucija.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell 11. februara pozvao je sve čelnike u Bosni i Hercegovini da nastave s ozbiljnim i smislenim dijalogom kako bi se osiguralo dugoročno i održivo rješenje trenutane političke krize u zemlji.

Osim BiH šefovi diplomatije razmatrat će i sigurnosnu situaciju u Ukrajini i najnovijem razvoju događaja u vezi s ruskom povećanom vojnom prisutnošću oko Ukrajine.

Današnjim sastankom Vijeća za vanjske poslove predsjedavat će Josep Borrell, najavljeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EU sankcionisala šest osoba zbog kibernetičkih aktivnosti protiv država članica EU-a i Ukrajine

Promo

Telemach fondacija i ETF Sarajevo: Prijavite se na GOOD HACKathon i osvojite vrijedne nagrade

Kompaniji Mtel uručeno priznanje za najveću ostvarenu dobit u BiH

U m:tel ponudi iPhone 16