Bosna i Hercegovina     | 17.02.2022. 14:13 |

Cikotić: BPK Goražde značajan sa više aspekata u funkcionisanju sistema sigurnosti

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 17. februara (FENA) – Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman danas su boravili u posjeti Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde.

Na sastanku sa premijerkom Aidom Obućom, ministrom unutrašnjih poslova Arminom Mandžom i  komesarom policije BPK Ademom Lakovićem, razgovarano je o funkcionisanju sistema sigurnosti, posebno s aspekta sprečavanja ilegalne migracije te unapređenju saradnje svih institucija zaduženih za sigurnost građana ovog kantona.

Po riječima ministra sigurnosti BiH Selma Cikotića, BPK Goražde je značajan s više stanovišta.

- Bez obzira što smo migrantsku krizu koju smo imali do nekih pola godina unazad pretvorili u migrantsku situaciju koju kontolišemo i kojom potpunije vladamo, prostor ovog kantona je u tom pogledu značajan jer najveći broj migranata, onih koji s prostora Crne Gore ulaze u našu državu, ulaze preko ovog prostora  – kazao je Cikotić.

Dodao je da je osim ilegalnim migracija, razgovarano i o fukcionisanju sistema sigurnosti

- Razmatrali smo i pitanje funkcionisanja sistema sigurnosti kako u pogledu vertikalne koordinacije, tako i neke vrste horizontalne saradnje različitih elemenata sistema sigurnosti i o mogućnostima unapređenja te saradnje, tako da smatramo da je ovo jedan koristan oblik razmjene informacija, razmjene stajališta. U odnosu na način nošenja s različitim sigurnosnim izazovima, ovaj sastanak smatram korisnim i mislim da ćemo ovaj model sad koristiti i na drugim dijelovima teritorije BiH kako bi sigurnost građana, odnosno države u cjelini, podigli na viši nivo - riječi su ministra Cikotića.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je da je riječ o značajnim temama sa aspekta sigurnosti  za sve građane BPK

-Mi smo kanton koji graniči sa susjednim državama i česti su prelasci migranata koji svoj put traže preko BPK  u zemlje zapadne Evrope. Stoga nam je jako bitna koordinacija sa Vijećem ministara i Ministarstvom sigurnosti i ova današnja posjeta je potvrda da će BPK, kada su u pitanju migracije u BiH,  biti u fokusu ovog ministarstva. Osim ovog pitanja, razgovarali smo i svim ostalim sigurnosnim pitanjima koji se tiču našeg kantona i nadležnih institucija te možemo reći da će oni biti spremni i opremljeni da rade samo svoj posao - kazala je premijerka BPK Goražde.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Usvajanjem Zakona stvoreni preduslovi za osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije u BPK Goražde

Ćulov: Imamo uvjeravanja Nikšića i direktora JP ACFBiH da će se projekat brze ceste nastaviti

Vlada BPK Goražde - Odobrena isplata rata studentskih stipendija

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli